FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tervezett szintű marad a Békés megyei fakitermelés

Fotó: Molnár Péter

A háború kirobbanásával Békés megyében is jelentősen megnőtt az érdeklődés a tűzifa iránt. Ugyanakkor a szakemberek szerint túlzók és alaptalanok azok a híresztelések, amelyek szerint a veszélyhelyzet idejére fakitermelési könnyítést adó kormányrendelet az erdők nagymértékű pusztítását eredményezné.

Fazekas József, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese hírportálunk kérdésére elmondta, a tűzifa iránti érdeklődés a szomszédunkban kitört háború után kezdett növekedni.  

Fazekas József: A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet veszélyhelyzet esetére készült. Fotó: Gémes Sándor

– Sok olyan háztartás is vásárolt akár több évre elegendő tűzifát, amely korábban más fűtési módra állt át – tette hozzá a szakember. – Ennek következtében a tavaszi fakitermelési időszakban termelt tűzifa készletek hamar vevőre találtak. Mint mondta, a szokásos kereslet többszörösével találkoztak. Kiemelte, természetvédelmi érdekek miatt a vegetációs időszakban visszaesett a fakitermelések volumene, így a készletek pótlása csak az ősz folyamán valósulhat meg. Hangsúlyozta, a kitermelések beindulásával ki tudják majd elégíteni a lakosság megnövekedett tűzifa igényét.  

– A faanyag fenntartható és klímabarát lehetőséget biztosít a korlátozottan rendelkezésre álló fosszilis energiahordozók felhasználásának mérséklésére. Vagyis az a vidéki háztartás, ami gáz fűtésről képes fafűtésre átállni, a korábbi fogyasztásának megfelelő mennyiségű földgázt biztosít a városban lakók részére – fogalmazott.

Kérdésünkre Fazekas József szólt arról, hogy az említett korlátozások miatt a fakitermelések szeptember elején indulnak be nagyobb ütemben. Az ehhez szükséges hatósági engedélyek és a fakitermelő kapacitás rendelkezésre áll. Az erdészetek a szokásos módon felkészültek az ipari, és a lakossági igények kielégítésére.

A megyei erdők helyzetével kapcsolatban kifejtette, Békés megye az idei extrém nyarat leszámítva is kevés csapadékkal rendelkezik. Az úgynevezett erdős-sztepp klímában helyezkedik el, amely nem kedvez az erdőségek kialakulásának. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, ott van zárt összefüggő erdő, ahol annak fennmaradásához elegendő többletvíz áll rendelkezésre, vagy folyamatos emberi beavatkozással tartják fenn az erdőket. Kifejtette, az idei rendkívül aszályos év a médiában hangsúlyosan megjelent mezőgazdasági károkhoz hasonlóan az erdőkben is komoly károsodást eredményezett.

– Ez egyrészt a fiatal erdőfelújításokban álló csemeték pusztulását jelentette, másrészt az idősebb állományokban sok természetes száradék jelent meg. A száradék képződés az aszály utáni 1-2 évben is fennmarad a legyengült fák pusztulása miatt. 

A kiszáradt balesetveszélyes fák hasznosítása a következő évek szakmai feladata lesz. Ez valószínűleg az előző évekhez képest többlet tűzifa termelést eredményez a közeljövőben. A magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyag tartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető. Az erdők fakészlete minden évben megközelítőleg 13 millió köbméterrel növekszik. Az elmúlt évtizedekben ennek évente az 50-60 százalékát hasznosította az ország, így az élőfakészlet minden évben nőtt – folytatta a gondolatot.

Felvetésünkre a szakember hangsúlyozta, egyes médiumokban megjelent hír, miszerint a veszélyhelyzet idejére fakitermelési könnyítés adó kormányrendelet az erdők nagymértékű pusztítását eredményezné, túlzó és alaptalan.  

– Az erdőgazdálkodás, és azon belül a fakitermelés rendkívül szigorúan szabályozott tevékenység. Ez az engedélyeztetési eljárás ezután is fennmarad – szólt a részletekről. – Továbbra is független erdészeti hatóság felügyeli, védett területeken a természetvédelmi hatósággal együtt az erdőgazdálkodók tevékenységét, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli. 

A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült. Amennyiben az energiaellátási krízis miatt a lakossági és közületi tűzifaigény indokolja, a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudjunk biztosítani.

Amennyiben ilyen veszélyhelyzet nem következik be a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik majd. 

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. 2022-ben jelenleg nem tervez többlet fakitermelést elvégezni Békés megyében. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi a tervezett fakitermelések kivitelezését, az elegendő anyagot biztosít a felhasználói igények kielégítésére. Emellett a kapacitások növelésével, tervek előkészítésével felkészülünk az esetleges vészhelyzeti többlet igény kiszolgálására.

Folyamatosan telepítenek a megyében is

Csak az elmúlt három évben az Agrárminisztérium által meghirdetett program keretében a DALERD Zrt. 62 hektár új erdő telepítését végezte el Békés megyében. Ennek keretében őshonos, elegyes tölgyes állományokat hoztak létre szerte a megyében. Ezt a tevékenységet elődjeink nyomán a jövőben is folytatni szeretnék.

– Tizenegy százalékról 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területeinek arányát több mint egymillió hektár új erdőt létrehozva. Szeretnénk elérni azt, hogy a lakosság az erdészre úgy tekintsen, mint a ki védi, alkotja az erdőt, és nem pusztítja azt – fogalmazott a szakember.  

forrás: BEOL, délmagyar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Zöld Építés Hete, 09. 12-16.

Következő cikk

Fapalota épül Attila emlékére



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések