FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőjárás tiltását fontolgatják

A terjedő erdőtüzek miatt Alekszandr Kurenkov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője felszólította Központi és a Volgai Szövetségi Kerület kormányzóit, hogy a régiókban tiltsák meg az erdőjárást.

frissítés (08-22):
Moszkvába visszatért az erdőtüzek szmogja
    Moszkva, 2022. augusztus 22., hétfő (MTI) – Visszatért a füstszag és a szmog Moszkvába a tőle több mint másfélszáz kilométerre tomboló Rjazany megyei erdőtüzek miatt – jelentették hétfőn orosz hírügynökségek.

A füstszag legerősebben az orosz főváros déli és délkeleti megyéiben érezhető. Ugyanakkor a levegő károsanyag-tartama nem haladta meg a megengedett maximális értéket. A Fobosz Center meteorológiai intézet szerint a koromkoncentráció csúcspontja Moszkva levegőjében augusztus 22-én éjszakája lesz.
A moszkvaiak először a múlt hét közepén érezték meg a szmogot, amelyet a Rjazany megyében keletkezett erdőtüzek okoztak. Hétfő reggel a régióban öt területen tombolt tűzvész 8600 hektárnyi területen. Az oltásban öt Il-76-os és két Be-200-as repülőgép, valamint tíz helikopter vesz részt. Ezek a gépek több mint 450 bevetést hajtottak végre, és több mint 3500 tonna vizet dobtak le az égő erdőre.


Kurenkov ezt Rjazany megyében jelentette ki, ahol helikopterről tekintette meg a helyzetet és az oltást. A harmadik napja tomboló tűzvésznek három fészke van, kiterjedése elérte a 181 hektárt. A katasztrófát valószínűleg szárazvillám okozta.

A rjazanyi erdőtüzek füstje csütörtökön már Moszkva déli és központi kerületeit is elérte. Az orosz fővárosban a levegő szennyezőanyag-koncentrációja szerdán már harmadával meghaladta a normál, de nem lépte túl a megengedett legmagasabb értékeket.

Moszkva mentőket és tűzoltókat, mintegy 240 embert és több mint 80 egységnyi felszerelést küldött a régióba, ahol már 800 embert és 300 technikai eszközt mozgósítottak. A szövetségi hatóságok az oltásra három Il-76-os és egy Be-200-as repülőgépet és három helikoptert irányítottak.

A hatóságok szerint nem várható, hogy 2010-hez hasonlóan több napig tartó szmog alakuljon ki a fővárosban, mert a moszkvai régióban most nagy figyelmet fordítottak a tőzegláp öntözésére, amely akkor kigyulladt és erős füstöt okozott.

Augusztus 18-án a Vlagyimir régióban hat forró tüzet észleltek összesen mintegy 1,5 hektárnyi területen. A régióban kialakult nehéz helyzet miatt úgy döntöttek, hogy elhalasztják a vadászati szezon megnyitását.

forrás: TASS, MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészek a Mecsekért - pécsi tűzoltás

Következő cikk

Védelmező erdősávok




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version