FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kiállítás: Art deco Budapest

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Art deco Budapest kiállítás egy hónappal tovább, szeptember 25-ig látogatható – tudatta a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) az MTI-vel

Eddig mintegy hetvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítása. A tárlat különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról – olvasható a közleményben.

illusztráció – art deco bútor

Mint írják, a kiállítás középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amelyet még soha nem láthatott közönség.

A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát. A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, valamint iparművészeti tárgyak, egyebek között bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, kiegészítők, valamint jelmeztervek is szerepelnek a tárlaton.

A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Lukáts Kató, valamint Mallász Gitta. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették.

A tájékoztatás szerint a tárlathoz kapcsolódó Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállítás szintén egy hónappal tovább látogatható. A tárlat az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

illusztráció – art deco bútor

Szeptemberben több programmal is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállításokban rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket, szeptember 21-én pedig, az őszi Borszerda esten, a tárlatok 22 óráig látogathatók – áll az összegzésben.

forrás: MTI 08-27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rendkívüli állapot Oregonban és Mississippiben

Következő cikk

Vienna Design Week 2022Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések