FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kiállítás: Art deco Budapest

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Art deco Budapest kiállítás egy hónappal tovább, szeptember 25-ig látogatható – tudatta a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) az MTI-vel

Eddig mintegy hetvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítása. A tárlat különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról – olvasható a közleményben.

illusztráció – art deco bútor

Mint írják, a kiállítás középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amelyet még soha nem láthatott közönség.

A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát. A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, valamint iparművészeti tárgyak, egyebek között bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, kiegészítők, valamint jelmeztervek is szerepelnek a tárlaton.

A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Lukáts Kató, valamint Mallász Gitta. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették.

A tájékoztatás szerint a tárlathoz kapcsolódó Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállítás szintén egy hónappal tovább látogatható. A tárlat az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

illusztráció – art deco bútor

Szeptemberben több programmal is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállításokban rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket, szeptember 21-én pedig, az őszi Borszerda esten, a tárlatok 22 óráig látogathatók – áll az összegzésben.

forrás: MTI 08-27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rendkívüli állapot Oregonban és Mississippiben

Következő cikk

Vienna Design Week 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…