FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ipartörténet: Reisz-Porjesz bútorgyár

A békéscsabai Reisz és Porjesz-féle bútorgyár a leghíresebb bútorgyár volt a századfordulón. Az 1893-ban létrejött, 1904-ben részvénytársasággá vált, 1911-ben megszüntetett cég számos fiókteleppel bővült, ezeknek járunk utána a következőkben.

A két alapító, Reisz Miksa és Porjesz Mihály hithű izraelita vallású kereskedő volt, akiknek a mai Csaba Center helyén, és a mai Kazinczy utca – Andrássy út sarkán állt a bútorgyáruk és áruraktáruk.

Egy1896-ban, a Budapesti Hírlapban megjelent hirdetésük szerint Budapesten, a VI. kerület, Nagymező utca 68. szám alatt is rendelkeztek raktárral. Ennek házszáma a térképek szerint ma is azonos a régivel. A terézvárosi cím olyan épületet jelöl, amelynek akkori tulajdonosa Frankl A. Herman vaskereskedő volt, aki 1889-ben építtette át az ott levő házat olyanra, amilyennek ma ismerjük. Akkor vaskereskedés és raktár működött benne. 1901-ben egy nagyváradi, 1903-ban egy bajai telephelyet jegyeztettek be. Az előző pontos címe nem ismert, utóbbi azonban igen: „Baja, Erzsébet királyné utca (volt Mészáros-féle ház).”

Továbbit Magyarász Ferenctől: „A Szent István-térről az Erzsébet királyné-utczába kanyarodva, mindenekelőtt a Reich Farkas Fiai czég nagy kelmeárú-kereskedés ötlik a szemünkbe. Szemben vele van Mészáros Lázár honvédtábornok testvérének egykor kétemeletes háza, mely azonban 1902 nagyszombatján bedőlt, emberéletet is temetve romjai alá.” A leírás a mai Szentháromság térről fordította az olvasó figyelmét a mai Szabadság útra. Itt egy nagy sarki épület állt a jobb kezünk felől (ma is ott van), majd egy alacsony épület következett, amelynek a helyére 1907-ben emeltek egy szecessziós épületet (ez ma a Bácskai Kultúrpalota), majd követte egy földszintes ház, ahol üzletek működtek. Ebben volt a Reich Farkas Fiai cég a korabeli képeslapok szerint. Ezzel szemközt áll a Roosevelt tér – Szabadság út sarkán egy historizáló stílusú emeletes sarki ház. Az egykorú fotók és híradások alapján ez a Mészáros-ház, Baja első, 1840-ben emelt kétemeletes épülete, amelyet Mészáros Antal bajai főbíró, Mészáros Lázár 1848-as hadügyminiszter bátyja építtetett.

Az említett tragédia 1901. április 6-án történt, amikor a ház Szabadság úti homlokzatának egy része bedőlt statikai ok miatt. A Mészáros és a Reich család is elvesztett akkor családtagokat. Újjáépítették a házat, de más formában és a felső emeletet visszabontották. Itt nyitott tehát lerakatot a csabai bútorgyár.

Szalay Ágnes, forrás: BEHIR

kapcsolódó:
A békéscsabai Reisz és Porjesz Bútorgyár és a Magyar Műbútorgyár Részvénytársaság – 1
A békéscsabai Reisz és Porjesz Bútorgyár és a Magyar Műbútorgyár Részvénytársaság – 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Brit tudósok a fák lombjának korai elszíneződéséről

Következő cikk

Gyászhír - Szeverényi István [99]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések