FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nincs ok pánikra, nem lesz erdőirtás

Hazánkban a gazdálkodók alapvető kötelessége az erdő fenntartása, vagyis fakitermelés után az új erdő megújítása és gondozása MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az erdőirtásra elvi lehetőség sincs, és a jelenleg hatályos jogszabályok sem teszik semmilyen formában lehetővé. A Soproni Egyetem és a Bakonyerdő Zrt. tiszta vizet önt a pohárba: az erdőkben fenntartható erdőgazdálkodás zajlik, amelyen az új kormányrendelet nem változtat.

Az elmúlt száz évben Magyarország tudatos és kemény munkával megduplázta erdőterületét, amely ma többek között lehetővé teszi, hogy tűzifából önellátó legyen az ország. A tűzifa ellátás a körkörös és értékmegőrző gazdálkodás elvei szerint valósul meg, így az igényeket a természeti értékek védelme mellett lehet kiszolgálni. Mindez az új kormányrendelettel sem változik – fogalmaz állásfoglalásában a Soproni Egyetem.

A Metropol megkérdezte a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatóját is az új szükségrendeletről:
„A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok csak akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani” – hívta fel a figyelmet Varga László -. A faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és az erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk. Ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani„.

Varga László, a Bakonyerdõ Zrt. vezérigazgatója, MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Az erdők természeti értékei nem sérülnek

”Fontos hangsúlyozni, hogy az új, vészhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz – mutatott rá a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója-. A lehetőségek alkalmazását független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli – hangsúlyozta Varga László, aki elmondta: „a Bakonyerdő Zrt. mintegy 62.000 hektáron erdőgazdálkodik a Bakony és a Balaton-felvidék térségében, működési területükön jelenleg 15 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, mely minden évben 340 ezer köbméterrel növekszik”.

Felesleges az aggodalom

A Pilisi Parkerdő a Metropolnak már korábban elmondta, hogy a kivágott fákat pótolják, és a rendelet nem azt jelenti, hogy ész nélkül kivágnak mindent, krízis esetén. Az erdészet közleményében fejtette ki, hogy sokan alaptalanul aggódnak. Mint jelezték: számos lakossági, önkormányzati, civil és egyéb aggódó megkeresést kaptak. A kérdezők egyik része a fákat és az erdőket félti, másik része pedig azért aggódik, hogy lesz-e télire tüzelője. A fenntartható erdőgazdálkodás lényege éppen az, hogy az erdő, a természeti értékek megóvása mellett juthassunk hozzá a fához, mint megújuló nyersanyaghoz. Ez a gyakorlat a kormányrendelettel sem sérül – írták.

forrás: Metropol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Helyre kell tenni a tarvágás kifejezést a köznyelvben

Következő cikk

NAK - lesz elég tűzifa




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version