FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Uszadékfa, holtfa, ágfa gyűjtése

Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet. A holtfa tápanyag az erdő talajának, élővilágának, gazdaságilag pedig többnyire nem is hasznosítható – derül ki az Agrárminisztérium megkeresésünkre küldött válaszaiból.

A folyókban, tavakban a nagyobb uszadékfák „kitermeléséről” erdőgazdálkodási értelemben nem lehet szó, mert a fakitermelés az erdőtörvény által fenntartott fogalom, és erdőterülethez kötődik – válaszolta a Magyarhirlap.hu megkeresésére az Agrárminisztérium.

Hozzátették, a fakitermelés azt a tevékenységet jelenti, amikor az erdőtervben foglaltakkal összhangban, a fát tőtől, illetve a talajtól elválasztják. Az erdőtörvény szerint még az is a fakitermelés része, amikor a kivágott fát az erdőben mozgatják, felkészítik.

Az uszadékfa jellemzően erdőn kívül fordul elő. Különösen jellemző lehet folyók medrében, töltések, árvízvédelmi létesítmények közelében. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése ezért csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet – hívta fel a figyelmet az agrártárca válasza.

Az erdőben található, különösen az ártéri erdőbe besodródott uszadékfa holtfának számít, amelyet erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból mind mennyiségében, mind fellelési helyén egyaránt számontartanak. Az erdőben – még ha uszadékfa formáját ölti is – a holtfa az erdőnek mint biológiai egységnek az alkotóeleme – mutat rá az agrárminisztériumi válasz.

A holtfa tápanyag-utánpótlást ad az erdő talajának, táplálja, élő- és búvóhelyet biztosít számtalan állat- és növényfajnak. Ezek a korhadó (lebomló, rothadó) fák, farészek gazdasági hasznosításra többnyire alkalmatlanok, ugyanakkor nem gazdátlanok, a velük való gazdálkodás is a terület erdőgazdálkodójának a joga és kötelezettsége. 

Az uszadékfa gyűjtése az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulásának megszerzésével, az általa erre kijelölt területen és időben, esetlegesen az általa meghatározott ellenérték fejében lehetséges, betartva a területre egyidejűleg éppen vonatkozó minden egyéb korlátozást is (különösen a védett élőhely zavarásának, elpusztításának elkerülése, vadászat, árvízvédelem.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az olyan csalók ellen, akik uszadékfát próbálnak eladni tüzelőnek, többféle védekezés lehetséges a tárca válasza szerint, a csalók elleni védekezésre, a becsapások megelőzésére számos javaslat található a NÉBIH honlapján. A faanyag-kereskedelmi lánc szabályozását megsértők ellen az erdészeti hatáskörében eljáró NÉBIH EUTR hatósághoz lehet bejelentést tenni. 

Az erdei faválaszték, faanyag Magyarországon kizárólag szabályozott módon, származási és kísérőokmányokkal mozgatható és szállítható az arra jogosultak által. A faanyag származását és szállítását az EUTR-hatóság ellenőrzi. 

forrás: MagyarHírlap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifa kereslet élteti a csalókat is

Következő cikk

Horvátországban is megugrott a tűzesetek száma



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…