FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Pilisi Pálos tematikus út szakrális kötődésű, és mint neve is mutatja, pálos szellemiségű és értéket hordozó, a pálos rendhez szorosan kapcsolódó kezdeményezés. Célja, hogy mindazok számára teremtsen lehetőséget a természetjárásra, akik vallási, lelki, spirituális indíttatásból vagy kulturális érdeklődéssel járják az utat, tegyék azt egyénileg vagy csoportosan.

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül. A pálos rend születési helyén, a Pilis hegység térségében elsőként létrehozott tematikus útvonallal több célcsoport számára a környezeti nevelés útján szeretnék gazdagítani a természetjárás örömét.

A pálos remeték olyan kapoccsá váltak, akik életükkel, példamutatásukkal évszázadokon át, egészen napjainkig felhívják a figyelmünket arra, hogy nem feledkezhetünk meg a mindannyiunk életét meghatározó rendező elvről, a teremtett világ és a teremtő közötti kapcsolatról – emelte ki ünnepélyes átadó beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Elmondta továbbá, hogy tévednek azok, akik azt hangoztatják, hogy az erdei javak hasznosítása elnyomja vagy éppen lehetetlenné teszi az egyéb értékek megőrzését. Pont a mai nap, a pálos tematikus útvonal átadása az egyik bizonyítéka, hogy az erdők fenntartható kezelése magában hordozza a kulturális és a természetvédelmi értékek érvényesülését is.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult fejlesztés egyesíti magában a természeti, a kulturális és a vallási értékek bemutatásának szempontjait. Az útvonal egyszerre kínál lehetőséget a sportos kikapcsolódásra, a lelki elmélyülésre és a kulturális ismeretszerzésre. Sokan látogatják napjainkban is a főváros környéki erdőket, hiszen a Pilisi Parkerdő évente több mint 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, de a pálos útvonal új szemszögből mutatja be ezt a tájat.

AM Sajtóiroda
Nyitókép a palosut.hu nyitóképéből szerkesztve
a további képek az AM FB oldaláról
(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 144., 2022/38.

Következő cikk

Ifjú Kócsagőr Program döntő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések