FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ne dőljön be a csaló tűzifa-árusoknak!

A rendőrség tett közzé két felhívást is az elmúlt napokban: Hamarosan beköszönt a fűtési szezon és a legtöbben már beszerezték a téli tüzelőt. A korábbi évekhez képest idén többen tervezik a szilárd tüzelésű berendezések üzembeállítását, amely miatt megnövekedett a kereslet a tűzifa, a fa- és papírbrikett, valamint a széntermékek iránt. Ebben az időszakban gyakori, hogy megjelennek az úgynevezett házaló kereskedők is, akik házról-házra járva, elsősorban az idős, egyedül élőket próbálják meg becsapni különböző kedvezményeket ígérve. Előfordulhat olyan eset is, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik a csalók későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

Favásárlás kapcsán különbséget kell tenni az erdei köbméter és az úgynevezett normál köbméter között is. Vásárlás előtt a legfontosabb a mennyiség kérdésének tisztázása, illetve javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb TÜZÉP telepeken. A csalók az árusítás során is ezt a kétfajta térfogat mértékegységet használják (erdészeti és normál köbmétert), amely eltérő mennyiséget jelöl, így jelentős árkülönbség lehet a kettő között.

Egy 59 éves iregszemcsei nő tett bejelentést, hogy augusztus közepén egy internetes oldalon rendelt egy hirdetőtől 11 köbméter akác tűzifát. Megállapodtak a vételárban és a szállítás idejében is. A megbeszélt napon meg is érkezett a bejelentőhöz a fát szállító teherautó és vele két ismeretlen férfi. Lepakolták a rakományt, átvették a korábban megbeszélt pénzösszeget és anélkül távoztak, hogy számlát adtak volna.

Az a későbbiek során derült ki, hogy a megbeszéltnél jóval kevesebb fát vittek a nőnek és nem is olyan tüzelőt, mint amilyent megrendelt. Ezt követően a hirdető elérhetetlenné vált, a sértett hölgyet körülbelül 150 000 Ft kár érte.

Az ügyben a Tamási Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetése miatt büntetőeljárást kezdeményezett.

Hogyan kerülheti el, hogy tűzifával csalók áldozatává váljon?

  • Soha ne fizessen előre!
  • Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolja meg a téli tüzelőt!  Célszerű csak számlaképes eladótól vásárolni. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját!
  • A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjön meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!
  • Ne fogadjon el pontatlan, kétes árajánlatot: például 50 ezer forint/kocsi. Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal. Tisztázza a mértékegységet, hogy ki milyen köbméterben számol (normál köbméter vagy erdei köbméter). Már előre állapodjanak meg abban, hogy lesznek-e egyéb (fűrészelési, hasítási, szállítási) költségek!
  • Ha házaló faárustól vásárolnak, mindenképpen írják fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget egy tapasztaltabb, hozzáértő ismerőstől, szomszédtól.
  • A fizetést illetően a legbiztonságosabb megoldás, ha a kialkudott vételárat előre kiszámolják, és az áru átvételekor maguknál tartják.
  • Legyenek óvatosak! Az udvarukon az árust ne hagyják felügyelet nélkül és a házukba soha ne engedjék be!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
Ne kezdjen senki magánakcióba a vételár visszaszerzése érdekében, mert előfordulhat, hogy azzal ő maga is bűncselekményt (pl. önbíráskodás) követ el!

forrás: police.hu 08-25; police.hu 08-25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Port of Amsterdam fából épült központja

Következő cikk

Fagazdasági munkahelyek, lehetőségek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések