FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Mecsekerdő Zrt. cáfolja az erdőirtásról szóló rémhíreket

Néhány hete lépett életbe az a kormányrendelet, amely az energiaárak növekedése miatt változtatott a tűzifaigények biztosításához szükséges jogszabályokon. A kormány döntése után ellepték az internetet olyan hisztérikus, pánikkeltő írások, melyek erdeink tarvágásáról vizionáltak. Ripszám Istvánhoz, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójához fordultunk kérdéseinkkel, aki megnyugtató válasszal szolgált.

A Magyarország erdeit féltő pánikhangulat a világhálón odáig fajult, hogy Nagy István agrárminiszternek a közösségi oldalán kellett cáfolnia a rémhíreket. Ami pedig a szűkebb hazánkat, Baranyát illeti, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójához, Ripszám Istvánhoz fordultunk kérdéseinkkel.

– Megnyugtatásul közölhetjük, hogy a sajtóban és a közösségi oldalakon megjelent hírek az állítólagos erdőirtásokról és tarvágásokról teljesen alaptalanok, hiszen Magyarországon az erdőgazdálkodók, így a Mecsekerdő Zrt. is tízéves időtartamra szóló erdőtervek alapján dolgozik – ad megnyugtató választ a Dunántúli Napló kérdésére a vezérigazgató, aki épp a rémhírek ellentétéről számolt be lapunknak. – A Mecsekerdő kezelésében lévő erdőterület 2022-ben körülbelül 18 hektárnyi új telepítéssel növekedett – mondta el Ripszám István, aki az új telepítések közül külön kiemelte a szigetvári Újszülöttek erdejét, ahol több mint 33 ezer kocsányos tölgyet, továbbá tizenötezer gyertyánfacsemetét ültetett a vállalat.

A közelmúltban kiadott, az energiakrízis miatt a fakitermelés szabályait átmenetileg módosító kormányrendelet kapcsán is kérdeztük Ripszám Istvánt, aki leszögezte, hogy jelenleg és a jövőben is fenntartható módon gazdálkodik a Mecsekerdő Zrt. a rá bízott erdőkben. A vezérigazgató emellett fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy ősszel is a 2022-es tervek szerint folytatja az általa irányított vállalat a tevékenységét.

Ugyanakkor ahogy a terveknek megfelelő gazdálkodást, úgy a rendeletben megfogalmazott lehetőségek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken pedig mindemellett még a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. 

– Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet – mondta a Mecsekerdő Zrt. első embere, aki emellett hangsúlyozta azt is, hogy a Mecsekerdő a fenntarthatósági elvek mentén, a természetvédelmi szabályozás maximális betartásával is képes ellátni tűzifával a baranyai lakosságot.

– A fenntartható erdőgazdálkodás lényege pontosan az, hogy kevesebb fát termelünk ki az erdőből, mint amennyit megterem, így az élőfakészletünk folyamatosan gyarapodik, a kormányrendelet csupán arra vonatkozó lehetőségeket tartalmaz, hogy a tartalékokhoz adott esetben hatékonyabban tudjunk hozzájutni  – nyugtat meg mindenkit Ripszám István.

forrás: BAMA 09-03

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál - VADEX, Soponya

Következő cikk

Óriási az igény szociális tüzelőre a Jászkunságban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések