FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nincsenek veszélyben a hazai erdők

Az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt a kormány rendkívüli intézkedéssel átmenetileg módosította a fakitermelés szabályait. Szakértőket kérdeztünk, kell-e féltenünk Magyarország zöld vagyonát. A Mandiner írásának szabadon hozzáférhető részét ezúton ismertetjük.

„Brutális fakitermelés kezdődhet Magyarországon, aminek nagy ára lesz”, „a kormány gyakorlatilag minden tilalmat elhárít a fakitermelés útjából, a természetvédelmi területeken is felpörgeti a tarvágásokat” – ilyen szalagcímek és nyilatkozatok terjedtek futótűzként a sajtóban azt követően, hogy augusztus elején a kormány veszélyhelyzeti rendeletben módosította a fakitermelések szabályait. Az ügyre azonnal rátelepedett az ellenzék: Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a kormány tönkreteszi az erdőket, s azt ígérte, pártja riadólánccal fog fellépni minden fakivágás ellen. A jogszabály módosítását követelve több helyütt tüntettek, az LMP pedig az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet visszavonásáért. Szakértők segítségével jártunk utána, mit is jelent az új rendelet, és hogyan hat erdeinkre. Az általunk kérdezettek között teljes az egyetértés: nincsenek veszélyben a hazai erdők.

“Erdeinkben évről évre jelentős tartalék képződik”

Szigorú előírások

A fakitermelés a nemzetközi összehasonlításban igen szigorú erdő- és természetvédelmi törvény előírásai szerint zajlik, hatósági kontroll mellett, védett természeti területek esetében a természetvédelmi hatóság bevonásával – szögezi le a Mandinernek Sulyok Ferenc, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség elnöke.
Az erdők és a belőlük származó faanyag Európa-szerte megoldást kínál a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére – hangsúlyozza Sulyok Ferenc. Kiemeli, hogy ezáltal az erdők kezelése és hasznosítása a klímavédelmi célokat is szolgálja, a magyar jogszabályok és gazdálkodási kultúra pedig megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy a társadalom hosszú távon támaszkodhasson az erdők értékeire.

A veszélyhelyzeti rendelet nem változtat a fenntartható erdőgazdálkodást érintő alapvető szabályokon – teszi hozzá Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

A teljes méretű kép megtekintéséhez jobb egérgombbal kattintson a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” lehetőséget!

Mint mondja, a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült: akkor alkalmazzák, ha az energiaellátási krízis miatti tűzifaigény indokolja, ám abban az esetben is szigorúan a fenntarthatósági kereteken belül. Hangsúlyozza továbbá, hogy amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, az erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

A piac ingadozása miatt jelenleg munkaerőhiánnyal küzd az ágazat: nincsen elég motorfűrészes fakitermelő vállalkozó, akik a kitermelés gerincét adják. Ennek oka nemcsak a változó piaci helyzet, hanem a megélhetési bizonytalanság is, ami a fakitermelés ciklikusságából adódik – vagyis hogy nem lehet az év 365 napján fát vágni. Ezt tetézi, hogy a fakitermelés igen nehéz és az időjárási körülményeknek erősen kitett, veszélyes fizikai munka. Szükség van tehát a fakitermelői kapacitások megtartására, sőt növelésére.

A Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Reinitz Gábor is megnyugtat, a rendeletmódosítás vészhelyzet esetén alkalmazandó, amit az 5/2022. számú agrárminiszteri utasítás az állami erdőgazdálkodók számára külön megerősít. Ez utóbbi intézkedés az állami erdőkben továbbra is tiltja az oltalom alatt álló, őshonos fafajú erdők tarvágását, és pontosan megjelöli, mikor van lehetőség a vegetációs időn belüli fa­kitermelésre. Megerősíti továbbá, hogy a többlet-tűzifaigényt az elsősorban gazdasági célú akácosokban rejlő tartalékok kiaknázásával kell kielégíteni. Reinitz Gábor hangsúlyozza, hogy a kormányrendelet hatására nem változik meg a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási gyakorlata, tevékenységének továbbra is célja, hogy egyre több területen megújítsák az erdőket, növeljék ökológiai értéküket, és erősítsék klímavédelmi funkciójukat.

A szakértők szerint nem kell tartani a nagy természeti értéket képviselő védett erdők tarvágásától, mivel az erdészeti és természetvédelmi hatósági kontroll fennmaradt.
… (a cikk folytatódik)…

A cikk teljes tartalma csak a mandiner.hu előfizetői számára érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vihar az erdők körül

Következő cikk

Az erdésztől nem kell félteni az erdőt, de akkor kitől?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések