FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Baranyai erdész az OEE alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Az ötvenhét éves Ripszám István egész életében szorosan kötődött Baranyához és a Mecsekhez. Pécsett született, majd a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karának elvégzése után ide tért vissza: pályáját Bogádon kezdte mint erdészeti főágazatvezető, majd a Mecsek „szívében”, az Árpádtetői Erdészetnél dolgozott fahasználati és szállítási műszaki vezetőként. 2004-ben lett a Pécsváradi Erdészet igazgatója, majd 2014-től a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Innen került a vezérigazgatói székbe 2020-ban.

Ripszám István egész pályafutását a társadalmi igényeket kiszolgáló, felelős, fenntartható erdőgazdálkodás és a természetvédelem, a Baranya megyei erdők ökológiai sokféleségének harmonikus összhangja jellemzi. Már diplomamunkájában is a Duna-ártér őserdő-regenerációjával foglalkozott, majd 1994-ben természetvédelmi szakmérnöki oklevelet szerzett. Erdészetvezetőként komoly eredményeket ért el a rá bízott erdők természetes felújításával és örökerdő jellegű gazdálkodásával. A Pro Silva Hungaria Egyesület elnökségi tagja. Sokoldalú érdeklődését, tapasztalatát és társadalmi elfogadottságát jelzi, hogy vezérigazgatói tisztsége mellett tagja volt a Duna-Dráva Nemzeti Park Nemzeti Parki Tanácsának, a Pécsi Akadémiai Bizottság Ökológiai Albizottságának és Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottságának. Vezérigazgatóként is nagy hangsúlyt helyez a természetes erdőgazdálkodási módszerekre, a felelős, fenntartható erdőgazdálkodást támogató tudományos kutatásra és az erdők közjóléti ökoszisztéma-szolgáltatásainak bővítésére.

Az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei titkára volt, tagja az OEE Díjbizottságának, illetve az Erdőfeltárási Szakosztálynak. Alelnökké választása előtt az elnökség tagja volt.

Ripszám gondolkodásmódjának, elhivatottságának, szakmai ethoszának alapja, hogy „az erdész munkájának gyümölcse az élő erdő”. Minderről sokat elárul a nemrég a Pécs Aktuál számára adott kimerítő interjúja, melyet ezen a linken lehet meghallgatni.

forrás: Mecsekerdő Zrt.

Előző cikk

Cabin-Anna - WAF22 díjazott

Következő cikk

Tűzálló bevonat faanyagokhoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…