1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében / Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon / Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban / Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén / Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat / Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával
1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében
Az 1849-es részben sikeres tavaszi hadjárat a fő hadszíntéren április 2-tól május 21-ig tartott. Az események – alig egy nappal – indítását követően a Tápió térségét is jócskán érintették. Olyannyira, hogy emlékmű, sőt, emlékhíd is idézi az itteni hídicsata jelentőségét.
Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon
Az Országos Vadásznapon már évek óta színes programok közül válogathatnak a kilátogatók. Idén azonban főzőverseny mellett egy megdöbbentő gasztronómiai Guinness rekordra is sor került. A civilek a helyszínen, saját szemükkel győződhettek meg milyen hatalmas üst szükséges egy rekord mennyiségű, 2300 literes szarvasgulyás elkészítéséhez.
Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban
A grófkisasszonynak született Nádasdy Borbála mesébe illően élte meg gyerekkorát a Nádasdy családban. Az idillikus gyermekkor a lepsényi családi birtokon zajlott, ahol szüleivel és testvérével nagy szeretetben éltek együtt. Emlékei szerint a nemesi családot a hit, a rend és a szervezettség jellemezte. A szülői nevelési módszer pedig a példaadás volt.
Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén
Ezekben a hetekben egy nagyvad szerelmes bőgésétől hangos az erdő. A gímszarvasok egymás mellett sétálva mutatják meg fejkoronájukat és kezdődik a rivalizálás. A viadal mindaddig tart, amíg az egyik meg nem hátrál vagy el nem menekül. A magyar erdők királyainak párbaját megfigyelni páratlan élmény, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg az állatokat.
Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat
Az ember ősi idők óta vadászik. Kezdetben a táplálék biztosítása végett tette, napjainkban a trófeák megszerzése érdekében műveli. Ugyancsak fontos az állományszabályozó vadászat is, amikor az ember, mint puskás csúcsragadozó akadályozza meg például a vaddisznók veszélyes mértékű elszaporodását.
Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával
A tejet, a túróval és a kristálycukorral feltesszük főni. Mikor már majdnem felforrt, hozzáadjuk a búzadarát; a vége felé pedig beleütjük a két tojást. Az egészet kemény masszává főzzük. Pihentetjük, majd 10 perc után kiformázzuk, beborítjuk darált mákkal, és áfonyalekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– 1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében
– Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon
– Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban
– Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat
– Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM