FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EP állásfoglalás az Új Európai Bauhausról

Üdvözlendő, hogy az Európai Parlament ma elfogadta az Új Európai Bauhausról szóló jelentését. A jelentés az ITRE és a CULT bizottságok munkája, Christian Ehler európai parlamenti képviselő és Marcos Ros Sempere európai parlamenti képviselő előadókon keresztül.

FATÁJ kiegészítés: az elfogadott állásfoglalás itt olvasható magyarul (15 oldal, pdf)
P9_TA(2022)0319 – Az új európai Bauhaus: Az Európai Parlament 2022. szeptember 14-i állásfoglalása az új európai Bauhausról, (2021/2255(INI))


A Wood4Bauhaus Szövetség különösen örül a 12. oldalon található 22. bekezdésnek, amely így szól: “Hangsúlyozza a meglévő épületállomány átalakításának, korszerűsítésének és utólagos felszerelésének fontosságát, beleértve a totalitárius rendszerek által emelt, rosszul tervezett és épített épületeket is, a természetalapú megoldások, például a fa alkalmazásának, valamint a hulladékcsökkentés és a tartósság, az újrafelhasználhatóság és a körkörösség növelésének fontosságát az épített környezetben; ragaszkodik ahhoz, hogy ez magában foglalja a felújítás és az adaptív újrafelhasználás előnyben részesítését a bontással és az új építéssel szemben, adott esetben a hulladékkezeléssel és -szállítással kapcsolatos akadályok megszüntetését, valamint az emberek tudatosságának növelését az anyagokban megtestesült és tárolt szén-dioxiddal kapcsolatban, hogy lehetővé tegye számukra a tudatos választást”.

Emellett a Wood4Bauhaus Szövetség örömmel látja, hogy az Európai Parlament képviselői ismét elismerik a fával való építkezés és felújítás éghajlati előnyeit. Az anyagválasztáskor hozott döntéseink közvetlen hatással vannak az éghajlatra, mivel előállításuk az üvegházhatású gázok (ÜHG) egyik fontos forrása.

Az építőipar a globális anyaggyártásból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 40 százalékát teszi ki az éghajlatra ható anyagfelhasználás tekintetében. Az épületek tervezésében, építésében, karbantartásában és bontásában bekövetkező változások csökkenthetik a szükséges építőanyagok mennyiségét vagy szén-dioxid-intenzitását, csökkenthetik az épület működése során felhasznált energiát, meghosszabbíthatják az épület élettartamát, valamint újrafelhasználhatóvá vagy újrahasznosíthatóvá tehetik az anyagokat és alkatrészeket. Jelentős lehetőség van a kibocsátások csökkentésére a fával és faanyaggal való helyettesítés révén. A növényi alapú anyagok előállításuk során általában kevesebb CO2-t okoznak, és használatuk során szén-dioxidot tárolnak.

Az Európai Parlamenttel összhangban a Wood4Bauhaus Szövetség támogatja a Parlament Bizottsághoz és a tagállamokhoz intézett felhívását, hogy az új európai Bauhaus-t kapcsolják össze a felújítási hullámmal. Az épületek energiafelhasználását és üvegházhatásúgáz-kibocsátását jelentősen csökkentő felújításokat, valamint a lakók komfortérzetét javító felújításokat kell előnyben részesíteni.

Ennek érdekében ösztönözni kell a zöld épületek, valamint a fenntartható építéshez hozzájáruló, és az épületek tulajdonosai és használói számára egyéb előnyökkel is járó zöld anyagok és technikák kutatását. A Wood4Bauhaus Szövetség hozzá kíván járulni az alacsonyabb fejlesztési költségekhez, az alacsonyabb üzemeltetési költségekhez, az egészségesebb beltéri környezet minőségéhez, a jobb kényelemhez és a fokozott tartóssághoz.

Végezetül a Wood4Bauhaus Szövetség örömmel látja, hogy az Európai Parlament képviselői elismerik a munkavállalók, gyakornokok és diákok készségeibe és oktatásába való befektetés fontosságát (24. pont, 12. oldal). Az Új Európai Bauhaus Kezdeményezés csak akkor tud növekedni és terjeszkedni, ha a munkavállalók naprakész és modern készségekkel és képesítésekkel rendelkeznek – kezdve a minőségi oktatással a szakképzésben és a vállalati képzésben, valamint a felsőoktatásban.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Wood4Bauhaus 09-14

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elektromos teherautókkal zöldül az IKEA

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 144., 2022/38.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések