FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 144., 2022/38.

1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében / Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon / Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban / Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén / Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat / Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával

1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében

Az 1849-es részben sikeres tavaszi hadjárat a fő hadszíntéren április 2-tól május 21-ig tartott. Az események – alig egy nappal – indítását követően a Tápió térségét is jócskán érintették. Olyannyira, hogy emlékmű, sőt, emlékhíd is idézi az itteni hídicsata jelentőségét.

Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon

Az Országos Vadásznapon már évek óta színes programok közül válogathatnak a kilátogatók. Idén azonban főzőverseny mellett egy megdöbbentő gasztronómiai Guinness rekordra is sor került. A civilek a helyszínen, saját szemükkel győződhettek meg milyen hatalmas üst szükséges egy rekord mennyiségű, 2300 literes szarvasgulyás elkészítéséhez.

Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban

A grófkisasszonynak született Nádasdy Borbála mesébe illően élte meg gyerekkorát a Nádasdy családban. Az idillikus gyermekkor a lepsényi családi birtokon zajlott, ahol szüleivel és testvérével nagy szeretetben éltek együtt. Emlékei szerint a nemesi családot a hit, a rend és a szervezettség jellemezte. A szülői nevelési módszer pedig a példaadás volt.

Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén

Ezekben a hetekben egy nagyvad szerelmes bőgésétől hangos az erdő. A gímszarvasok egymás mellett sétálva mutatják meg fejkoronájukat és kezdődik a rivalizálás. A viadal mindaddig tart, amíg az egyik meg nem hátrál vagy el nem menekül. A magyar erdők királyainak párbaját megfigyelni páratlan élmény, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg az állatokat.

Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat

Az ember ősi idők óta vadászik. Kezdetben a táplálék biztosítása végett tette, napjainkban a trófeák megszerzése érdekében műveli. Ugyancsak fontos az állományszabályozó vadászat is, amikor az ember, mint puskás csúcsragadozó akadályozza meg például a vaddisznók veszélyes mértékű elszaporodását.

Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával

A tejet, a túróval és a kristálycukorral feltesszük főni. Mikor már majdnem felforrt, hozzáadjuk a búzadarát; a vége felé pedig beleütjük a két tojást. Az egészet kemény masszává főzzük. Pihentetjük, majd 10 perc után kiformázzuk, beborítjuk darált mákkal, és áfonyalekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

A teljes adás (26:00)

– 1849-es emlékmű és emlékhely, Tápió térségében
– Gasztronómiai rekord a tiszadobi Országos Vadásznapon
– Idillikus életmód a festői Nádasdy-kastélyban
– Vadvilág – Még tart a gímszarvasok bőgése az erdők mélyén
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászat
– Gasztro percek – Mákos túrógombóc áfonyával

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Előző cikk

EP állásfoglalás az Új Európai Bauhausról

Következő cikk

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utatStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share