FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Érdemes fával fűteni

Közeleg a fűtési szezon, hetek óta érzékelhető a tűzifa iránti kereslet erősödése. Megindult a tűzifavásárlás rohama. Szakemberek szerint a növekvő energiaárak miatt a fatüzelés egyre népszerűbb lesz a közeljövőben. Annak jártunk utána, van-e, lesz-e elég tűzifa.

“Nem érdemes pánikolni, annyit kell megvenni csak, amennyi éppen erre a télre szükséges, nem érdemes itt most 3-4 évekre betárazni, mert tulajdonképpen ez okozza a fahiányt” – összegezte Terbe Dezső, a Terbe Fatelep tulajdonosa, vezetője.

Terbe Dezső 25 éve vezeti fatelepét Kecskeméten. Mint mondja, ez alatt az idő alatt nem volt ekkora kereslet a tűzifa iránt, mint manapság. Az ukrán háborús helyzet és a növekvő árak miatt az emberek az éves mennyiség többszörösét kezdték el beszerezni. A piac erre nem volt felkészülve. Az erdőgazdaságok limitálták a kiadásokat, a KEFAG Zrt. most 10 köbmétert tud egy főre kiutalni.

“Az állami erdészeteknek kötelezettségeik is vannak, szállítanak erőművekbe, a szociális tűzifát ki kell nekik osztani, így ezért korlátozott az ellátás az erdőgazdaságok részéről, nem beszélve arról, hogy dunántúli szállítmányok nem jönnek be az Alföldre, hiszen ott is óriási a kereslet” – magyarázta Terbe Dezső.

A szakember nem aggódik. Magyarország erdőterületinek az 50 százaléka magántulajdonban van, sok erdőtulajdonos előrehozta a fa kitermelését, ami kompenzálja az erdészetekből kieső fatömeget. A tűzifa ára szinte megduplázódott, ennek ellenére sokan veszik a tüzelőnek való fát. Egy köbméter tűzifa ára jelenleg 65.000 forint körül mozog. Az energiaárak általános emelkedésével a tűzifa ára is növekszik.

“Megéri fával tüzelni, másrészt az éves fanövedék ott van a hazai erdőkben, ami nem kevés a 22 százalékos területaránnyal viszonyítva. Ez minden évben az asszimiláció révén ott van, képződik, tehát egy biztos energiaforrásként lehet tekinteni a fára, ez egy megújuló zöld energia” – mondta a szakember.

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifa-szükségletet ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi közleményében. A tűzifaellátás biztosított, évente átlagosan 3,5 millió köbméter tűzifát termel Magyarország, emellett a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa-kitermelés növelésére. A szociális tűzifaprogramot pedig idén is biztosítani fogja a kormány.

forrás: KecskemétiLapok 09-06

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Füredi László [55]

Következő cikk

Interjú Nagy István agrárminiszterrel




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version