FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország – elfogyott a tűzifa?

Aligha van más téma, amely jelenleg olyan heves és tárgyilagos viták tárgya, mint a tűzifa felhasználása. Függetlenül attól a kérdéstől, hogy jó-e a környezetnek a faégetés, az energiaárak rendkívüli mértékben megemelkedtek, nem utolsósorban az orosz agressziós háború miatt. Ezek az áringadozások természetesen a tűzifa piacára is hatással vannak.

Az évek óta nagyon stabil árak után a fogyasztók bizonytalansága a tűzifa iránti kereslet erőteljes növekedéséhez vezetett. A konyhakész bükkfa tűzifa árai nem ritkák, 200 €/m3 a termelői udvarról. A magas árak ellenére sok tűzifatermelő már eladta készleteit. Az erdőtulajdonosok is nehezen tudnak megbirkózni a magán tűzifa-forgalmazók erős igényével. A legtöbb tűzifakereskedő, erdészeti hivatal és erdőtulajdonos nem tud további vevőket fogadni, és a törzsvásárlók ellátására koncentrál.

2006-ban alakult a Tűzifa Előállítók és Forgalmazók Szövetsége (Bundesverband Brennholzhandel und Brennholzproduktion e. V. – BBB). Az elsődleges cél a tisztességes kereskedelem megteremtése volt a tűzifa piacon. Hamar világossá vált, hogy ezt csak úgy lehet elérni, ha a tűzifakereskedők érdekeit szem előtt tartjuk, ugyanakkor a fogyasztókat is védjük. Jelenleg 100 tagvállalat szerepel a szövetség honlapján. A szövetség irodavezetője, Gerd Müller azonban megerősítette, hogy jelenleg szinte valamennyi tűzifakereskedő nem tud szállítani.

Ha Ön nem tartozik a régiójában működő tűzifa-kereskedő szerencsés törzsvásárlói közé, és még nincs otthon a következő télre való készlete, más módon is hozzájuthat a hőn áhított tüzelőanyaghoz.

Tűzifa gyűjtése

A saját tűzifaszükséglet fedezésének (viszonylag) olcsó módja a gyűjtés. A gyűjtési engedély megszerzése érdekében forduljon az illetékes erdészeti hivatalhoz vagy az erdőtulajdonoshoz, illetve az erdőtulajdonosok egyesületéhez. Vannak különböző weboldalak, amelyek megmutatják a lehetséges kapcsolattartók elérhetőségeit.

A minősített erdőkben a veszélyes erdei munkák elvégzéséhez igazolnia kell, hogy részt vett a láncfűrész kezelésének alaptanfolyamán. Ezenkívül egyéni védőfelszerelésre van szükség – legalább védősisakra, arc- és fülvédőre, megfelelő kesztyűre, vágásvédő ruházatra és vágásvédő betétekkel ellátott védőcipőre.

Természetesen az így kitermelt fát is ki kell vinni az erdőből. Hogy tisztán gazdasági szempontból még mindig olcsóbb-e a saját kezűleg fűrészelt tűzifa, azt még nem tudjuk, de a fizikai munka sokak számára üdvözlendő változást jelent, és jó érzés újra a szabadban dolgozni.

Tűzifa az út szélén

Sok helyen az erdőben a földön fekvő tűzifát gyűjtési engedéllyel lehet gyűjteni. A képen láthatóhoz hasonló koronafa felaprításához öngyűjtési engedélyre van szükség. | Fotó: AFZ-Archívum

A saját gyűjtésű fa lényegesen olcsóbb, mint a fakereskedelemből származó fa. De hogyan lehet olcsón tűzifához jutni – egyszerűen összegyűjtheti az erdőben? Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Részletesebb jelentés a forstpraxis.de oldalon olvasható.

Online kereskedelmi vagy barkácsáruház

Az interneten látható csillagászati tűzifa-árak. | Képernyőfotó

Jelenleg is tűzifa-boom van az interneten. Néhány utópisztikusnak tűnő, köbméterenként 500 eurónál jóval magasabb árat találunk itt. De megrendelhetem-e itt a tűzifámat habozás nélkül? Rövid válasz: Ha nem ismeri a szállítót, és esetleg előre kell fizetnie, nagy a valószínűsége, hogy csalásról van szó. De hogyan lehet felismerni a csalárd weboldalakat? Itt mindenképpen a Bundesverband Brennholzhandel und Brennholzproduktion e. V. (Szövetségi Tűzifa-kereskedelmi és Tűzifa Termelési Szövetség) a megfelelő kapcsolattartó. amely az úgynevezett hamisítványboltok áttekintését is felsorolta.

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan jellemzőt, amelyek segíthetnek a csalárd oldalak felismerésében:

Gyakran az impresszum hiányzik vagy nem felel meg a jogszabályoknak.
A tűzifára vonatkozó ajánlatok jó árat javasolnak (akciós ajánlat) vagy azonnali szállítást hirdetnek.
A rendelésekkel kapcsolatos levelezés gyakran a Whats-App-on, a facebookon vagy csak telefonon keresztül történik.
A kézbesítés állítólag akkor is megtörténik, ha az ügyfél messze van, és úgy tesznek, mintha lenne a közelben egy kézbesítési pont.
Az előlegfizetéshez szükséges banki adatok külföldön találhatók.
A telefonszámok nem egyeznek meg a szolgáltató helyével.
Az elérhetőségek nem egyeznek a feltüntetett weboldallal, mert azt ellopták.

Sok barkácsáruházban kályhára kész tűzifát is kínálnak. Az egyik ismert barkácsáruházláncnál például az ár 249,99 euró/raklap plusz 99,95 euró szállítási díj. A fa eredetéről és a pontos fafajtákról azonban nincs információ. A fa eredetére és fajtáira vonatkozó kérdésre is csak kitérő választ kaptunk. A raklap mérete (100x80x12 cm) mindössze 0,96 m. Véleményem szerint ez a kérdéses fa csak néhány üzletben kapható.

Összefoglaló

Az én személyes véleményem az, hogy nem szabad hagyni, hogy az ember megőrüljön, mivel ez pontosan az a fajta magatartás, amely piaci torzulásokhoz vezet, mint ahogyan az a múltban a WC-papír esetében is történt. És ahogy az élelmiszerek esetében is, a helyi ellátást részesítem előnyben. A tűzifakereskedőm a sarkon lakik, és tudom, honnan származik a fa, és milyen fajú. Még bocsánatot is kért a 135 eurós árért, amiért az udvaron lévő kályhára kész utolsó szállítmány volt. De természetesen a beszerzési költségei is ugrásszerűen megemelkedtek. Legalább erre a télre van elég fám a kályhámhoz, és nincs lelkiismeret-furdalásom amiatt, hogy az erdőből származó fával fűtök és főzök.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForstPraxis 09-24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fatechnika Kanizsa Kft. - a FAGOSZ új tagja

Következő cikk

Szakértők: Ökölszabály a folyamatos erdőborítású erdőgazdálkodás sikeréhez



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések