FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Belgium tűzifa piaca

Az ukrajnai háború és a növekvő kereslet miatt Belgiumban is jelentős mértékben nőtt a tűzifa ára: míg 2022 januárjában 85 euró/ m³ volt, szeptemberben 120 euró/ m³-t tett ki.

ValBiom

Ezzel kapcsolatban a Valbiom Biomassza Szövetség emlékeztetett, hogy a megemelkedett szállítási költségek, a csökkenő (keletről érkező) behozatal mind hozzájárul az árnövekedéshez, továbbá a papíripar és a falemezek gyártói részéről is nőtt a kereslet, fokozva a versenyt.

2021-ben közzétett információ (2018) alapján Vallóniában 450 ezer háztartásban használtak tűzifát. A régióban a megújuló energiatermelés több mint felét (56%) a megújuló hőtermelés tette ki, a Vallóniában termelt megújuló hő 75%-a pedig fából származott. A régió fából származó energiafelhasználása 550 000 tonna tűzifából, 170 000 tonna pelletből és 13 000 tonna egyéb fából állt. Vallóniában nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fafelhasználásra. Emellett a régió igyekszik népszerűsíteni a helyi faalapanyagot, melynek érdekében a Vallon Faipari Gazdasági Hivatal együttműködik a faiparral.

2020-ban Flandriában a megújuló energiatermelés fő forrását továbbra is a fából vagy pelletből nyert megújuló hőtermelés adta. 2018-ban a régió környezetvédelemért felelős minisztériuma megállapodást (úgynevezett Green Deal) kötött az Agoria munkáltatói szervezettel és közel húsz másik érintett féllel annak érdekében, hogy jelentős mértékben csökkentsék a háztartási fatüzelésnek a levegő minőségére, valamint az emberi egészségre gyakorolt negatív hatását.

FEBHEL (szakmaközi egyesület, faalapú energia)

Végül a megemelkedett energiaárak következtében Brüsszel Fővárosi Régióban is egyre több háztartás fűtene tűzifával.

forrás: Dvorácskó Kincső, külgazdasági asszisztens, Magyarország Nagykövetsége, Brüsszel

Előző cikk

Tematikus délután a faépítésről

Következő cikk

Árrobbanás a finn tűzifa piacon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések