FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Árrobbanás a finn tűzifa piacon

A tűzifa-kereskedőknek örömteli problémájuk van: a faanyagok értékesítése mostanában annyira felpörgött, hogy a kapacitások szűkösek. A késések hetekre nyúlnak, és egyes boltokban már egyáltalán nem árulnak semmit. Finnország azonban nem fogy ki a tűzifából, nyugtatnak meg minket az Ilta-Sanomat által megkérdezett faanyag-kereskedők.

“Nincs miért aggódni” – mondja Sakari Parkkonen, a kyyjärvi Lennu Klap ügyvezető igazgatója. Úgy érti: a tűzifa eladóknak biztosan nem okoz gondot, de a vevőknek sem. A finnek ismét gyűjtögetnek. Ha 2020 tavasza a vécépapír vásárlásának ideje volt, akkor most az emberek tűzifát vásárolnak. Még októberben is rengeteg fa van” – mondja.

A tűzifa-fakereskedők kommunikációjának célja jelenleg az elszabadult felvásárlási láz megfékezése. Az Ilta-Sanomie tűzifa-kereskedőkhöz intézett felhívása azt mutatja, hogy a kereskedők örvendetes problémával küzdenek: a fa iránti kereslet most nagyobb, mint amennyit a kereskedőknek van lehetőségük beszerezni és eladni.

Ennek eredményeképpen az értékesítés késedelme több hétre, sőt, akár több mint egy hónapra is nő.

A hazai tűzifa-kereskedelem gyakorlatilag a kis családi vállalkozások vagy más ágazatokban tevékenykedő vállalkozók melléktevékenységeként működik. A megszokott módon az ismerős vásárlók az ismerős eladóktól vásárolnak, és a hirdetőtáblákon, a helyi újságokban és az interneten is árulják a klapanciákat.

Ez megnehezíti a nemzeti kereskedelmi adatok nyomon követését” – mondja Hannes Tuohiniitty, a Bioenergia Ry ipari vezetője. Ez nagyon is alulról szerveződő tevékenység, és nagymértékben támaszkodik a helyi kommunikációs csatornákra, az un. “bokorrádióra”.

Most azonban rengeteg új vásárló van a piacon. A tendencia még 2020 tavaszán kezdődött, amikor az emberek a távmunkához a nyaralóikba költöztek, de a nyárral kiéleződött energiaválság soha nem látott mértékben megnövelte a tűzifa iránti keresletet. “Finnországban sok olyan ingatlan van, amely kandallóval rendelkezik, de nem aktívan fűtött. Az ilyen kandallók tulajdonosai mostanra ébredtek rá a helyzetre, de nem biztos, hogy tisztában vannak a tűzifa ellátási csatornáival. Ezután mindenhonnan elkezdtek fát kérni, és ez további keresletet eredményezhetett” – elemzi Tuohiniitty.

Az ágazatból származó közvetlen adatok hiányában Tuohiniitty hangsúlyozza, hogy értékelése kizárólag az ágazatban dolgozó emberekkel folytatott megbeszéléseken alapul. A Finn Természeti Erőforrás Intézet (Luke) tízévente egyszer készít felmérést a tűzifa felhasználásáról a kis házakban. A legfrissebb adat 2018-ból származik, és a 2016-17-es fűtési szezonban felhasznált tűzifát mutatja.

A felmérés szerint a megfigyelési időszakban 6,9 millió köbméter fát égettek el Finnországban, és ezzel mintegy 15 terawattóra energiát termeltek. Nagyjából ugyanennyi energiát termeltek tőzegből is. A növekedés a 2007-2006-os időszakra vonatkozó korábbi adatokhoz képest mintegy három százalékos volt.

Jukka Torvelä, a Luke vezető kutatója nem rendelkezik pontosabb adatokkal a legfrissebb helyzetről.
“De az a benyomásom, hogy jelenleg elég nagy a tűzifavásárlási láz” – mondja.

Ugyanakkor rámutat arra, hogy a legfrissebb adatok szerint a felhasznált fa összmennyiségének csak egynegyedét vásárolták meg. A fa háromnegyedét például saját erdeinkből, vagy más módon, rokonok vagy ismerősök révén használtuk fel. Ilyen esetekben a fa ára nem több, mint a szállítás költsége vagy egyéb munkadíj. Természetesen a tűzifa ára is emelkedett. Torvelainen szerint a tűzifa átlagárát nem figyelik, de a kereslet mellett a költségek is emelkedtek, mivel a klapanciák egyre professzionálisabbá váltak. Sokan például mechanikusan szárítják a fát – mondja.

A Taloussanomat által megkérdezett fakereskedők is elismerik, hogy az árak emelkedtek. “Az orosz tűzifa eltűnése a piacról teljesen ellehetetlenítette a kereskedelmünket. Annyit kellett emelnünk az árakat, amennyit kellett, hogy folytathassuk a kereskedelmet. Eddig elég jól be tudjuk szerezni a nyersanyagot” – mondja Sakari Parkkonen a Lennu Klaptól.

Finn szervezetek és weboldalaik a témához kapcsolódóan

Regionális erdészegyesületek (összesen 56) ernyőszervezete:
https://www.mhy.fi/yhteystiedot/metsanomistajien-palvelutoimisto

MTK The Central Union of Agricultural Producers and Forest Owners:
https://www.mtk.fi/web/en/contact

Metsähallitus (Parks & Wildlife Finland, állami erdőgazdálkodási vállalat):
https://www.metsa.fi/en/about-us/organisation/search-for-people

Metsälehti szakfolyóirat (erdőgazdálkodás):
https://www.metsalehti.fi/yhteystiedot/

Maaseudun Tulevaisuus szakfolyóirat (erdő- és mezőgazdálkodás):
https://viestimedia.fi/yhteystiedot/mt/toimitus

szerk/ford: Tóth János, forrás: is.fi 09-06;
forrás: Kovács Róbert, külgazdasági attasé, Magyarország Nagykövetsége, Helsinki

Előző cikk

Belgium tűzifa piaca

Következő cikk

Hatalmas érdeklődés a kormány Tűzifaprogramja iránt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések