FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németországban a tűzifa ára 86%-kal nőtt

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint 2022. augusztusában a tűzifa és a fapellet ára 85,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és ezzel jelentősen meghaladta a fogyasztói árak általános emelkedését.

A gáz, az olaj és a villamos energia növekvő árai miatt egyre többen fordulnak a fa mint alternatív fűtési mód felé. A fogyasztóknak 2022 augusztusában jelentősen többet kellett költeniük a kályhába vagy fűtőtestbe való fa vásárlásához, mint egy évvel korábban. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint 2022 augusztusában a tűzifa és a fapellet ára 85,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, és ezzel jelentősen meghaladta a fogyasztói árak általános emelkedését. Ez utóbbi ugyanebben az időszakban 7,9 százalékkal nőtt. A statisztikusok a tűzifa és a fapellet átlagon felüli áremelkedésének okait nemcsak a megnövekedett keresletben, hanem a faipar magasabb beszerzési és szállítási költségeiben is látják.

kék: tűzifa, fapellet árváltozása; piros: fogyasztói árindex

Az árnövekedés még feltűnőbb, ha a fűtésre használt fa termelői árait nézzük: a faapríték és a faforgács 133,3 százalékkal volt drágább a vizsgált hónapban, mint egy évvel korábban. A fapellet ára 2022 augusztusában 108,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Ehhez képest a teljes kereskedelmi termelői árak 45,8 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Több fatüzelésű kályhát importálnak Németországba

2022 márciusa és júliusa között 700 300 fatüzelésű kályhát importáltak Németországba mintegy 120,6 millió euró értékben, ami 8,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az import több mint fele (62,4 százalék) Kínából származott. Az új épületekben a fát elsősorban másodlagos fűtési energiaforrásként használják. Itt például a kályhákat kiegészítő fűtési lehetőségként használják egyes vagy több helyiségben. A 2021-ben elkészült lakóépületekben a fa jelentette a legfontosabb másodlagos fűtési energiaforrást, 11,8 százalékos részesedéssel, a napenergia mellett (13,1 százalék).

szerk/ford: Tóth János, forrás: DEstatis 09-22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyírerdő Zrt. új vezetője

Következő cikk

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében, 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések