FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovákia – hónapokat kell tűzifára várni

POLANY, SLOVAKIA – SEPTEMBER 23: Local logger Kiss Janos is posing for a quick portrait amongst a load of wood logs as firewood loggers in Eastern Slovakia are working at maximum load due to energy crisis near Polany, Slovakia on the 23rd September 2022. Since the breakout of the Russian invasion in Ukraine, loggers have been working around the clock as the demand for firewood is rising due to the energy crisis, including gas shortage and rising gas prices.

Csakúgy mint Európa számos más országában, a rohamosan növekvő energiaárak miatt idehaza is egyre többen térnek vissza a családi házak tűzifával való fűtéséhez. A helyzet a kelet-szlovákiai Bodrogközben sem más, az ottani fakitermelők és favágók szerint olyannyira megnőtt a tűzifa iránti kereslet, hogy a most megrendelt tüzelőanyagot leghamarabb december-január derekán tudják kézbesíteni.

Miután több olvasónktól is arról értesültünk, hogy nemcsak ők, hanem a közvetlen környezetükben élők túlnyomó része is megtette az első lépéseket a tűzifával történő fűtéshez vagy a módszerhez való visszatéréshez (sokan évekkel ezelőtt átálltak a gázzal való fűtésre – a szerk. megj.), kérdéseinkkel a Bodrogköz egyik legkeresettebb, fakitermeléssel foglalkozó vállalatához, a leleszi WH Danubiushoz fordultunk. Ahogy azt a megközelítőleg 7-800 hektárnyi erdőterülettel rendelkező vállalat cégvezetőjétől, Wagner Maximiliantól a helyszínen megtudtuk, a tűzifa iránti kereslet már akkor rohamosan megnőtt, amikor Oroszország ukrajnai inváziójáról felröppentek a legelső hírek.

tuzifa

„A tűzifát az általunk kezelt erdőkből vágjuk, dolgozzuk fel és értékesítjük. Az erdőgazdálkodás már közel 16 éve vállalatunk szerves részét képezi, de még sohasem történt meg az, hogy ennyit kellett volna várnia a vevőknek a megrendelésekre. Míg normális körülmények között a tavasszal megkezdett favágást követően nyárára megteltek a raktáraink, idén erre nem volt esélyünk, ugyanis már a háború első napjaiban beindultak a megrendelések. Mivel folyamatosan növekszik a tűzifa iránti igény, a megrendeléseket továbbra is teljesítjük, de már ott tartunk, hogy a most érkezőket csak december-január derekán tudjuk kézbesíteni” – nyilatkozta lapunknak Wagner Maximilian. Ahogy azt a vállalat fakitermelésének gördülékeny folyamatáért felelős szakembere, Szabó Ottó néhány mondatban, egy-egy telefonos megrendelés között elmondta, naponta több tucatnyian keresik őket a tűzifa vásárlása miatt, azonban voltak olyan idők is, amikor az árucikk szinte senkit sem érdekelt.

„Míg régen hirdetnünk kellett a szolgáltatást, ma már annyian hívnak minket, hogy néha fel sem tudjuk venni a telefont. Mivel a vágástól az aprításon át egészen a házhoz szállításig mindent biztosítunk, javában zajlik a munka. Naponta átlagosan 5-10 fuvart indítunk útnak a vevőkhöz, persze ez változó, hiszen van, aki többet, és van, aki kevesebbet vásárol. Mindezek mellett az sem mindegy, hogy milyen formában kérik a faanyagot. A tűzifát csak térfogatra, méteres, illetve 4 és 6 méteres darabokban lehet vásárolni. Azok, akiknek nincs lehetőségük az otthoni feldolgozásra, azoknak a hasított tűzifát kínáljuk” – mondta az Új Szónak Szabó Ottó. A beszélgetésünk valóban csak néhány percig tartott, ugyanis a traktorok már hét óra után pár perccel elindultak a közeli erdőkbe, az udvaron pedig ezzel egyidőben már útnak is indították az első megpakolt teherautót a közeli Nagykaposra.
 

tuzifa


Ahogy arról napokkal ezelőtt a Bumm.sk hírportálon is beszámoltak, a Bodrogközben a legelterjedtebb erdőtípus az ártéri erdő, melyek között minden egyéb mellett puha- és keményfás ligeterdők találhatóak. Ezek nagy részét a Szlovák Állami Erdészet kezeli, ám prioritásai között nem szerepel a régióban élők igényeinek kielégítése. Az állami erdészet honlapján (www.lesy.sk) ugyan az olvasható, hogy bizonyos igazolások felmutatása mellett bárki számára biztosítanak fűtésre alkalmas faanyagot, a helyi erdészek elmondása és a lakosok tapasztalata mást mutat. A WH Danubius vezetősége, illetve a közeli erdőkben dolgozó munkások elmondása szerint az előre kidolgozott erdőgazdálkodási terv szerint a favágás és fafeldolgozás folyamatához egy lapon említendő az új facsemeték ültetése is, melyet az aktuális terveknek megfelelően kellő mennyiségben hajtanak végre.

forrás: ÚJSZÓ 09-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett

Következő cikk

Ukrajna természetbarát újjáépítéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések