FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A megújuló, biogén szén legyen előnyben az EU szénkivonás tanúsítási rendszerében

A Cepi a szén-dioxid-leválasztásra vonatkozó uniós tanúsítási rendszer – az első olyan rendszer, amelyet nemzetközi szinten egy állami szerv dolgozott ki – megjelenése előtt ismertette álláspontját az Európai Unió nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási céljainak eléréséhez szükséges fontos eszközről. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a cellulóz- és papíripar már most is fontos szerepet játszik a biogén szénciklus kiépítésében az értékláncán keresztül, és hogy a differenciált tanúsítási eszközök hogyan támogathatnák jobban a további fejlődést.

A faalapú termékek képesek a szén tárolására és a fosszilis alapú anyagok és energia helyettesítésére. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az erdők és az erdészeti alapú termékek összességében évi -806 millió tonna CO2-egyenértékkel rendelkező pozitív nettó éghajlati hatással rendelkeznek. Ez megfelel az EU összes fosszilis kibocsátás 20%-a elkerülésének.

Az erdők aktív gazdálkodással javíthatják szén-dioxid-elnyelő képességüket, ahogyan azt a cellulóz- és papíripar és a vele együttműködő erdőgazdálkodók is gyakorolják. A fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatok az elmúlt évszázadokban hozzájárultak az európai erdők terjeszkedéséhez is. Ez magában foglalja a fák kitermelését, mielőtt azok természetes pusztulása üvegházhatású gázok kibocsátásához vezetne. Az így kitermelt fa azonban hosszabb ideig képes tárolni a szenet, ha termékké alakítják, és az újrahasznosítás tovább növelheti ezt a tárolási kapacitást. Más “szénciklusok” a véges, fosszilis erőforrásokból származó szén megkötésén és újrafelhasználásán alapulnak. A Cepi egyértelmű, tudományosan megalapozott megkülönböztetést javasol ezek és a nemzetközi szabványokban már meghatározott biogén szénciklusok részét képező megújuló szén között.

A szénforrások megkülönböztetése külön tanúsítványok révén támogatná a megújuló, bioalapú termékeket és anyagokat a fosszilis alapúak helyettesítésében. Ez a helyettesítési hatás a jövőben jelentősen csökkentheti az EU kibocsátását. A megújuló szén-dioxid egyértelmű meghatározásának és elkülönítésének egy kiszámítható keret részét kell képeznie, amely lehetővé teszi az éghajlat-semlegesség eléréséhez szükséges beruházásokat. Egy ilyen keretrendszer a bioalapú iparágakat az EU globális éghajlat-politikájának alapvető részévé tenné, biztosítva az ellátás biztonságát és a fenntartható, hazai nyersanyagokhoz való hozzáférést.

A szén-dioxid-elvonás döntő szerepét az ENSZ megbízott Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC) által kidolgozott forgatókönyvek is elismerik. A Cepi azonban csatlakozik az IPCC-hez és a klímavédelmi közösség túlnyomó többségéhez, és hangsúlyozza, hogy a szén-dioxid-eltávolítás nem helyettesítheti a fosszilis kibocsátások csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Bár a Cepi támogatja az erdősítési projektek és a zavarok utáni erdőtelepítéseket támogató projektek szén-dioxid-tanúsítási rendszerének kidolgozását, úgy véli, hogy a szén-dioxid légkörből való eltávolítására és tárolására szolgáló megoldásként nem használható más ágazatok késedelmes kibocsátáscsökkentésének ellensúlyozására.

Forrás: CEPI (Európai Papíripari Szövetség)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

2023-ra tizedszerre szavazhatunk az Év fájára

Következő cikk

Otthon az erdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések