FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőalapú-anyagkutatás, erdészeti termékinnováció

A Finnországból származó Dr. Ilona Leppänent a világ legjobb fiatal kutatói között ismerték el, akik az erdészet és az erdészeti termékinnováció területén dolgoznak. Munkája egy olyan globális, műanyagokkal kapcsolatos problémát kezel, amelyre eddig nem létezett megoldás.

Miután munkájával nemzeti és európai szinten is díjakat nyert, a 29 éves kutatót választották ki, hogy képviselje Európát a Blue-Sky Young Researcher Innovation Awards nemzetközi Blue-Sky innovációs díj következő fordulójában, amely az erdészeti alapú anyagok és folyamatok kutatásának területén kétévente kiosztott jelentős elismerés.

Az egyik vezető európai kutatóintézet, a VTT funkcionális cellulózzal foglalkozó csoportjának tagjaként munkája e természetes anyag eredendő tulajdonságainak kiaknázására összpontosít. A cellulózzal kapcsolatos kutatások többségét eddig az erdőmérnökök végezték, de Dr. Leppänen a cellulóz iránt érdeklődő vegyészek új generációjának tagja.

Célja, hogy olyan, ezen a bioanyagon alapuló filmet készítsen, amely szelektíven áteresztő membránként működik, és kiszűri a nanoműanyagokat a rajta átáramló vízből. Az IUCN szerint évente legalább 14 millió tonna műanyag kerül az óceánba, és a műanyag teszi ki a felszíni vizektől a mélytengeri üledékekig megtalálható tengeri hulladék 80%-át. 

A nanoműanyagok hatásai különösen aggasztóak, mivel megzavarják a globális tápláléklánc alapját képező óceáni ökoszisztémákat. Kis méretük miatt eddig nem létezett jó vízszűrő megoldás rájuk. Dr. Leppänen innovációja a mosógépekben vagy a víztisztító telepeken találhat alkalmazást, mivel a nanoműanyagokat a forrásnál fogja fel, mielőtt azok az óceánba kerülnének.

Dr. Leppänen zsúfolt mezőnyben versenyzett, mivel a legtöbb benyújtott kutatási projekt az olyan erdészeti termékek újszerű felhasználását vizsgálta, mint a cellulóz, amelyet ma alapvetően papírgyártásra használnak. A következő szakaszban egy nemzetközi bírálóbizottságot hívnak össze, amely értékeli az egyes pályázatok erejét és potenciálját, a három végső győztes pedig pénzjutalomban részesül, és lehetőséget kap arra, hogy 2023 elején bemutassa munkáját az ICFPA globális vezérigazgatói kerekasztal során.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPI 11-18

Előző cikk

VárosFa Program - Marcali

Következő cikk

Ingka Group bővülése 5,7%



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések