FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Romsilva: +félmillió m3 kitermelés

Eredetileg úgy tervezték, hogy idén 9,5 millió köbméter fát termelnek ki az állami tulajdonban levő erdőkből, ezt most megnövelték.

A Romsilva úgy tervezte, hogy idén 9,5 millió köbméter fát termel ki az állam tulajdonában levő erdőkből, ezt a mennyiséget most 10 millióra köbméterre emelték. A vállalat tájékoztatása szerint 3,9 millió köbmétert felvágva bocsátanak áruba, 6,1 milliót pedig lábon. A piacra dobott felvágott fa mennyisége 39 százalékkal nőtt idén 2021-hez képest.

A Romsilva vezetősége arról is döntött, hogy jövőre szintén 10  millió köbmétert termelnek ki. Ennek felét felvágva fogják értékesíteni, a másik felét pedig lábon, versenytárgyalásokon, a fakitermeléssel foglalkozó cégeknek.

A Romsilva 3,13 millió hektár állami tulajdonban levő erdővel gazdálkodik. Ez a hazai erdőterületnek hozzávetőleg 48 százaléka. Az állami vállalat hatáskörébe tartozik 22 nemzeti park igazgatása is.

A tűzifa árának 400 lej/köbméterben való maximálását nem csupán a piaci szereplők a környezetvédelmi aktivisták kritizálták vehemensen, hanem egyes liberális politikusok is. Az ellenzők véleménye szerint az intézkedés gerjeszteni fogja az illegális fakitermelést és a feketepiacot, áruhiányt okoz és növelni fogja a lakosság által fizetendő árat. A kritikusok azt is kifogásolják, hogy az ársapka minden felhasználóra vonatkozik, olyanokra is, akik számára semmiféle problémát nem jelentene, hogy piaci áron szerezzék be a tűzifát.

forrás: Maszol.ro 10-20

Előző cikk

Hazai rönkfogyasztás - FAGOSZ felmérés

Következő cikk

"Fára lehet mászni" a román kormány árplafonjátólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések