FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia – árkorlátozás tűzifára

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány a fogyasztók védelmében a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról a téli időszakra vonatkozóan.

„Az energiaválság hatására a tűzifa árának mesterséges emelkedését tapasztaljuk, ami miatt több mint hárommillió háztartás kerülhet nehéz helyzetbe. Akárcsak a gáz vagy a villamos energia esetében, nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük a lakosságot az áremelkedések hatásaival szemben. Több javaslatot is megvitattunk a koalícióban, a kormány végül egy ársapka bevezetése mellett döntött. A tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben (FATÁJ kiegészítés: az MNB 2022. október 5-i deviza-középárfolyama: 1 RON = 85,54 HUF, ebből számítva kb. 34 216 forint/köbméter) korlátoztuk a végső felhasználóknak számlázható árat. Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter a kormány által elfogadott sürgősségi rendeletről.

A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák. Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek számít, amiért a jogszabályok értelmében 3-tól 5 ezer lejig terjedő bírságot kaphatnak a kereskedők.

A rendelet indoklása rámutat: a többi energiahordozó drágulása megnövelte a tűzifa iránti igényt, ugyanakkor az energiaválság mesterséges áremelkedéshez is vezetett. Mivel a romániai életszínvonal az uniós átlag 72 százalékát teszi csak ki a kormány szerint szükség van arra, hogy védelmet biztosítsanak a fával fűtő lakosságnak az indokolatlan áremelésekkel szemben.

Romániában több mint hárommillió lakásban, a háztartások mintegy 45 százalékában fűtenek fával. Vidéken ez az arány eléri a 85 százalékot: mintegy 2,5 millió falusi házban használnak fát a fűtésre.

“Aki fával fűt, nem lehet másodrangú állampolgár, ugyanúgy támogatásban kell részesülnie, mint azok, akik gázzal fűtenek” – indokolta az ársapka bevezetését a tervezet ismertetésekor Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Hozzátette: a Romsilva állami erdészet eddig 1,2 millió köbméter fát dobott piacra, az év végéig a mennyiség a 2 millió köbmétert is elérheti. Nem a védett erdőket áldozzák be a lakások fűtésére, hiszen az alapvető érdek, hogy az energiaválság ne okozzon visszafordíthatatlan környezeti károkat – jelezte.

A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 10 nap múlva lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben.

Ciucă: 130 ezer köbméter tűzifát küldünk segélyként Moldova Köztársaságnak

A kormány 130 ezer köbméter tűzifát tartalmazó segélyszállítmányt hagyott jóvá szerdán a Moldovai Köztársaság számára – jelentette be a kabinet ülése elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. Tánczos Barna közlése szerint a támogatást a Romsilva állami erdőgazdálkodási vállalaton keresztül biztosítják.

forrás: Maszol.ro 10-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifa - vigyázni kell az ügyeskedőkkel

Következő cikk

TRIVIUM Plogging - október 15.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések