FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia: önkormányzati tűzifát keresik

Faosztás. Sok helyen kelendő az önkormányzati tűzifa • Fotó: Erdély Bálint Előd

Sok helyen megtöbbszöröződött a kereslet az önkormányzatok erdeiből kitermelt, a helyiek számára felkínált tűzifa iránt, amióta a kormány – immár bevallottan elhibázott módon – korlátozta a termék árát. Hiszen hatósági úton olcsóbban lehet fához jutni, ami amúgy is szinte teljesen eltűnt a szabadpiacról. Ugyanakkor nem mindenhol tolonganak a felkínált tűzifáért, ez pedig a még mindig bonyolult beszerzési mód számlájára írható, bár az elmúlt időszakban egyszerűsítettek a folyamaton. Kapóssá vált az önkormányzati tűzifa: eddig nem nagyon kellett, de az ársapka miatt nőtt a kereslet.

Felértékelődött az önkormányzatoktól igényelhető tűzifa, hiszen ahol a település erdővel is rendelkezik, a kormány által bevezetett ársapkához képest olcsóbban értékesítik a fát a lakóknak, másrészt pedig a szabadpiacon egyre nehezebb hozzájutni fűtőanyaghoz a vitatott árkorlátozás miatt. A lapunk által megszólaltatott önkormányzati vezetők arról számoltak be, megsokszorozódott az igény: azok is vásárolnak az önkormányzattól tűzifát, akik korábban földgázzal vagy villannyal fűtöttek. A korábbi években nem volt túl nagy kereslet az önkormányzati erdőkből kitermelt tűzifa iránt, mert nem sokkal volt olcsóbb, mint amit a magáncégektől lehetett megvásárolni, viszont több volt az utánajárás. A tapasztalatok szerint eddig inkább valamivel többet fizettek az emberek a tűzifáért, de tudták, hogy csak annyi a tennivalójuk: megrendelik, majd amikor az udvarra lerakták, kifizetik.

Megsokszorozódott az igénylők száma

Háromszorosára nőtt idén a tűzifaigénylések száma a Szatmár megyei Vetés községben. Ilyés Gyula polgármester a Krónikának elmondta, a község fás területeit kezelő erdészet munkatársai nem győzik elég gyorsan kitermelni, szállításra előkészíteni a fát.

A mennyiséget biztosítani tudjuk, a község lakóinak az év elején elfogadott köbméterenként 350 lejes áron, vagyis az ársapka alatt adjuk a fát.

A logisztikával vannak gondok, hiszen megnőtt a kérések száma” – részletezte a polgármester.

Hozzátette, Vetésen ugyan van földgázhálózat, de sokan megtartották a régi fás kazánokat, vagy a lehetőséget, hogy fával is tudjanak fűteni, így ők is vásárolnak az önkormányzati erdőből. A Szatmár megyei községben az a gyakorlat, hogy a lakóknak legtöbb 3 köbméter fát biztosítanak kedvezményes áron, azon felül az erdészet által megszabott árat kell kifizetni, vagyis jelenleg a kormány által szabályozott 400 lejt köbméterenként. A gyakorlat az, hogy minden év elején az önkormányzati testület elfogadja, hogy az üzemterv alapján mennyi fát lehet kitermelni a közösségi erdőből, jóváhagyják az árat, és a lakók elsőbbséget élveznek a vásárlásnál. A kéréssel be kell jelentkezni a polgármesteri hivatalnál, onnan továbbítják a listát az erdészethez.

A szállítást mindenki megoldja, bár most az üzemanyag drágulása miatt ez is többe kerül, gyakran többen is összefognak, és egyszerre viszik el a fát.

A Kovászna megyei Szitabodzán, ahol az elmúlt években sorozatosan dőltek meg a hidegrekordok, szintén megnőtt az igénylők száma. Nicoale Stoica polgármester szerint több mint ezer kérést hagytak jóvá az év eleje óta, holott az elmúlt években győzködni kellett a lakókat, hogy vásároljanak az önkormányzattól. Ennek ellenére nincsenek fennakadások, mert az emberek időben gondoskodnak a téli tüzelőről, és benyújtották az igényléseket.

Sokat egyszerűsödött az ügyintézés

Sepsiszentgyörgyön viszont nem tolonganak a tűzifáért, a korábbi évek bürokráciája elbátortalanította az embereket, holott most már csak az erdésznek kell jelezni az igényt, és mennyiségi korlátozást sem szabnak. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser megkeresésünkre elmondta, készültek arra, hogy az energiaválság, a bizonytalan kilátások miatt megnő a kereslet, ám ez nem történt meg.

Néhány évvel ezelőtt rendkívül bonyolult volt az eljárás, időben fel kellett iratkozni, több adatot is bekértek a jogosultság igazolására, de az elmúlt két évben leegyszerűsödött a folyamat, mégsem állnak sorba a sepsiszentgyörgyiek fáért.

Az önkormányzati erdőből az üzemterv szerint kitermelt fával fűtik a szépmezői óvodát és a városi kertészet üvegházait, ugyanakkor a város és a hozzá tartozó két falu lakóinak igényét elégítik ki. Jelenleg be kell jelentkezni a város erdőit kezelő erdészeknél, és néhány nap múlva lehet menni a fáért. Mennyiségi korlátozást nem szabtak; jogi személyeknek eleve nem adnak el tűzifát, és arra még nem volt példa, hogy magánszemély olyan nagy mennyiséget kért volna, hogy felmerüljön a gyanú: üzérkedni akar – taglalta Czimbalmos-Kozma Csaba.

Van, ahol nem tudnak segíteni

A háromszéki Sepsikőröspatak önkormányzatának mindössze 50 hektár erdője van, abból nem tudja a lakókat segíteni – mondta el eközben lapunknak Kisgyörgy Sándor polgármester. Sok családnak van magán- vagy közbirtokossági erdeje, onnan biztosítják a tűzifát. Másrészt azok vannak szerencsés helyzetben, akik időben gondoskodtak a téli tüzelőről, mert amióta bevezették az ársapkát, eltűnt a tűzifa a szabadpiacról.

Az erdőtulajdonosokat nem lehet kényszeríteni, hogy olcsóbban adják el a fát, a kitermelők pedig nem adhatják azon az értéken alul, amennyiért lábon felvásárolták a fát, így inkább kivárnak.

Ha nagyon muszáj, megtalálják a kiskaput – az ársapka felett még felszámolják a szállítást, a kitermelést –, de veszteségesen nem értékesít senki, taglalta a polgármester.

Az állami erdészetnél is kapható

A polgárok az önkormányzatoktól és az állami erdészettől is igényelhetnek tűzifát – idézte Ráduly István Kovászna megyei prefektus a 2017/715-ös kormányhatározatot. Korábban kifejtette, azok az önkormányzatok, melyeknek van erdőtulajdona, kötelesek megoldani a kéréseket a rendelkezésre álló, az üzemtervben szereplő mennyiség függvényében. Az állami erdészeteknél a keményfa köbmétere 231 lej, vagyis 220 lej plusz 5 százalék áfa. A fenyő köbméterenkénti hivatalos ára 110–120 lej plusz áfa. Ez az ár az erdő szélén, az átrakóhelyen értendő, a szállítást mindenkinek magának kell megoldania. A Kovászna megyei erdészeti igazgatóság közölte: van elegendő tűzifa.

forrás: KrónikaOnline 11-05

Előző cikk

Fokozódó lakásépítési kedv a fővárosban

Következő cikk

Tűzifa árplafonja - hibás a román intézkedés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések