FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Falopás – ügyészségi vádemelés

Akácot, kocsányos tölgyet és kőrisfát vágatott ki illegálisan az erdész. A járási ügyészség börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványoz az ügyben. A férfi 2019 novembere és 2020 április vége közötti időszakban több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki, majd ismeretlen helyre szállíttatott akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat.

A Debreceni Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a faanyagot jogellenesen kivágó (egykori) erdésszel szemben.

Az ügyészség közölte: a vádirat szerint a vádlott egy Debrecen környéki erdészetnél 2001 évtől 2020 áprilisáig dolgozott erdészként, 2004 májusától pedig vezető beosztásban állt. A férfi 2019 novembere és 2020 április vége közötti időszakban több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki, majd ismeretlen helyre szállíttatott akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat.

Az ellopott fa értéke közel 10 millió forint volt – ez pedig több ezer mázsa fát jelent. 

Ám a fa feldolgozásához szerszám kell. Így aztán a vádlott a munkavégzéséhez kapott benzinmotoros láncfűrészt is ellopta, majd amikor a munkaviszonya megszűnt, egy ugyanolyan gyártmányú, de működésképtelen fűrészt adott le helyette.

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozása során megállapították, hogy a vádlott a falopással 9,8 millió forint lopási-, míg a láncfűrész megtartásával 120 ezer forint sikkasztási kárt okozott a társaságnak, amely nem térült meg. A sértett erdészet a nyomozás során kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben társtettesként, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

Vádiratában a járási ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság az okozott kár erejéig adjon helyt a sértett kártérítési igényének.

A vádirat továbbá mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén beismeri tettét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

forrás: DEHIR 09-27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Favágók Napja - Lumberjack Day

Következő cikk

Debreceni fák örökbefogadása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…