FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Zöldhulladék-feldolgozót terveznek Aszófőre

A Tihany és Örvényes között található Aszófő párját ritkítóan “különleges” balatoni település. A párszáz lakosú tóparti faluban – üdülőrégió ide vagy oda – az elmúlt két-három évben betonüzem, sittlerakó épülhetett, félig elkészült egy húsüzem, és most zöldhulladék-feldolgozó üzemet kívánnak létesíteni a település szélén.

Két önkormányzati képviselő helyi-népszavazás kiírását kezdeményezte a legutóbbi ügyben – derül ki az Aszófő Hangja írásából.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Aszófő 040/30-31 hrsz.-ú ingatlanokra vonatkozóan a település helyi építési szabályzata (HÉSZ) megváltozzon, lehetővé téve a térségi hulladék feldolgozó üzemet? – kívánják feltenni, és helyi népszavazásra bocsátani a kérdést a kezdeményezők.

A közösségi oldalon ez olvasható:

A 2022.09.22-én lezajlott nyilvános aszófői önkormányzati testületi ülésen két önkormányzati képviselő helyi-népszavazás kiírását kezdeményezte a település határában tervezett új hulladékfeldolgozó telep ügyében.
A népszavazás lehetővé tenné a falu lakossága számára, hogy önmaga döntsön szavazással az újabb ipari zöldhulladékfeldolgozó üzemről (A betonüzem és sittlerakó esetében erre nem volt lehetőség, mert nem tájékoztatták időben és megfelelően a lakosságot.)

Az írás állítása szerint a polgármesternek a hulladékfeldolgozó üzem létesítését előkészítő előterjesztése voltaképpen egyszemélyes döntés volt a vészhelyzeti kormányrendeletnek köszönhetően. Az érintett terület jelenleg nem beépíthető. Amint a HÉSZ (Helyi építési szabályzat) módosítását megszavazzák, a területet átsorolják más építési övezetté és máris lehetővé válik a hulladékfeldolgozó üzem megépítése.

Az Aszófő Hangja hosszasan sorolja érveit az újabb üzem létesítése ellen, egyebek közt sérelmezve a hiányos, félrevezető tájékoztatást és az elmaradó lakossági egyeztetést.

Miért nem Tihanyban vagy Balatonfüreden csinálják?
Biztos ott nem lehet… (talán ott tudják is miért nem)

– áll az ellenérvek hosszas sorolásának végén.

Emlékeztet Aszófő Község Önkormányzat Képviselő testületének 75/2018. (XII. 21.) határozatára, miszerint:

“Aszófő környezeti szempontból érzékeny település. Nyílt karszt területen fekszik, védett vízbázis területtel, fokozottan érzékeny felszíni és felszín alatti vizekkel. Levegőminőségre érzékeny üdülőtelepülés, ökológiailag sérülékeny természetvédelmi területekkel. Környezetvédelmi szempontból zavaró területfelhasználás a településen nem valósulhat meg.”

forrás: hírbalaton 10-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pilisi Parkerdő és a tűzifaprogram

Következő cikk

Megújult a Császártöltési Parkerdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések