FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Debrecen új véderdőt telepít

Húszezer facsemete elültetésével alakítanak ki véderdőt Debrecen nyugati részén, illetve a Vezér utca közelében, valamint a Vértessy-kúria környékén 725 faiskolai díszfát telepítenek.

Két elemből álló, erdőtelepítéssel és faültetéssel kapcsolatos közbeszerzést írt ki Debrecen önkormányzata. A városvezetés többször nyilatkozott már arról, hogy a LIFE IP HungAIRy projekt keretében szeretnének a város köré véderdő-sávokat telepíteni, ezzel csökkentve a levegőben a szállópor mennyiségét.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent közbeszerzés szerint a Vincellér és a Derék utca környékén, 2 és fél hektáros területen alakítanának ki véderdőt, húszezer – főképp juharos – facsemete elültetésével.

A nyertes cégnek feladata lesz a területen az illegálisan lerakott és egyéb hulladék összegyűjtése, elszállítása; az erdőtelepítést akadályozó fás szárú növényzet eltávolítása és az annak során keletkező zöldhulladék elszállítása, kaszálás, szárzúzás. Miután az önkormányzat elvégezteti a lőszermentesítést, a nyertesnek elő kell készíteni a talajt, amit az esetleges régészeti értékeket figyelve kell megtenni, majd jöhet a telepítés.

A közbeszerzési felhívás szerint a nyertes cégnek egészen 2026-ig gondoznia kell az erdőt, minden évben többször tárcsázni és kapálni kell a földet, illetve pótolni az esetlegesen elpusztuló, kiszáradó fákat.

A közbeszerzés másik része szerint a Vezér utca közelében, valamint a Vértessy-kúria környékén 4 és fél hektáron 725 faiskolai díszfát ültetnének el.

A Vezér utcánál 55 oszlopos tölgyet és 35 kislevelű hársot ültetnek majd, a Vértessy-kúria környékén 295 kislevelű hársot, 290 ezüsthársot, valamit ötven mezei szilt. A nyertesnek itt is 2026 végéig gondoznia kell majd az erdőt, emellett pótolnia a kiszáradt fákat.

A cégek január 10-ig jelentkezhetnek a munkákra.

Debrecen vezetése 2019 őszén, az új önkormányzati ciklus elején hirdetett új környezetpolitikát, melynek része volt az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben! kezdeményezés. Papp László polgármester közlése szerint a mostani 2021-es őszi és 2022-es tavaszi faültetési programmal összesen 5639 kis fát ültettek és ültetnek el.

“Ha elültetjük a tízezer fát Debrecenben, akkor ez 32 hektárnyi árnyékosított területet jelent majd, illetve évente 450 tonna szállópor megkötésére lesz képes.”

forrás: DEHIR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk

Következő cikk

Nem csak a fenyőfa lehet zöld



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések