FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biológiai komposztáló Pátyon

A vállalkozás a helyben és a térségben keletkező nagy mennyiségű zöldhulladék, sokszor nehezen megoldható elhelyezésére és újrahasznosítására kínál kézenfekvő megoldást.

A legfontosabbak:

  • az M1 Biokomposzt a térség első biológiai komposztálással foglalkozó cége
  • tökéletes választás a zöldhulladék, sokszor nehezen megoldható elhelyezésére lakossági és önkormányzati szinten
  • itt minden feltétel adott a zöldhulladék ellenőrzött körülmények között történő hasznosítására
  • a folyamat szagmentes
  • az itt termelt biokomposzt mezőgazdaságban történő felhasználásával csökkenthető a környékben a műtrágya használata
  • iskolásoknak bemutató órák tartását is tervezik

Az M1 Biokomposzt Kft. komoly előkészületek után augusztusban nyitott. Mint fogalmaznak a komposztáló telep létesítését a helyben és a Zsámbéki-medence térségében keletkező nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezésének sokszor megoldatlan sorsa hívta életre.

Bár az önkormányzatok szerveznek évente zöldhulladék elszállítást, de ez közel sem elegendő és nem megoldott ennek az elhelyezése. A zöldhulladékok, egyéb hasznosítás hiányában a települési szilárd hulladéklerakók kapacitását terhelik, vagy jellemzően illegálisan lerakásra kerülnek a községek kevésbé forgalmas külterületein, ez sajnos a határban sétálva a Zsámbéki-medencében is megfigyelhető. Illetve a tiltás ellenére sajnos nemegyszer elégetésre kerülnek. Az M1 Biokomposzt tevékenysége ezen problémákra is megoldást jelent.

A telephelyen, helyben és térségben keletkező zöldhulladék ellenőrzött körülmények között történő átvételét, előkezelését és hasznosítását oldják meg. A hasznosítás során végtermékként keletkező komposzt (termőközeg) minősítést követően kereskedelmi forgalomban (mezőgazdaság és a lakosság részére) megvásárolhatóvá válik majd.

A komposztálás értelme és célja, hogy ne hagyjunk veszendőbe menni olyan értékes szerves anyagokat, amelyeket ellenőrzött körülmények közötti átalakulás után környezetünkbe újra visszajuttathatunk.

A telephelyen a tervek szerint hozzávetőleg 20 km-es körzetből fogják a zöldhulladékot befogadni. A szerves hulladékot elsősorban a környékbeli kertészek, illetve lakosság és várhatóan a környező települések önkormányzatai fogják beszállítani.

Tökéletes választás a zöldhulladék, sokszor nehezen megoldható elhelyezésére lakossági és önkormányzati szinten

Tökéletes választás a zöldhulladék, sokszor nehezen megoldható elhelyezésére lakossági és önkormányzati szinten

Mi történik a komposztálóban?
  • Átvétel: az átvétel első lépése a mérlegelés, a bejárati kapuval szemben 60 tonna méréshatárú hídmérlegen történik.
  • Előkezelés: ilyenkor a komposzttérre történő elhelyezés előtt szükség szerint aprítják, majd ezt követően átviszik a komposztáló térbe a zöldhulladékot.
  • Tárolás: az érett komposztot elszállításáig a komposzttelepen az utóérlelő területen tárolják.

A komposzt leggyakoribb felhasználása

  • mezőgazdaságban műtrágya kiváltása
  • kertépítések
  • rézsűk takarása
  • depóniák takarása
  • rekultiváció

A telephelyen előállított komposztot felhasználhatja a mezőgazdaság (nagyüzemi keretek között), lakosság és az ipar is.

A komposzt egy szerves tápanyag, ami segíti a talajban élő mikroorganizmusokat és a talaj vízmegtartó képességére is kedvező hatást gyakorol

A komposzt egy szerves tápanyag, ami segíti a talajban élő mikroorganizmusokat és a talaj vízmegtartó képességére is kedvező hatást gyakorol

Miért jó komposztot használni?
  • fokozzák a talaj biológiai aktivitását,
  • lassú tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye, nő a tápanyag tároló kapacitása
  • a nehezen oldható ásványi tápanyagok a növény által felvehetővé válnak
  • a komposztban található anyagok serkentik a növényi növekedést,
  • fokozódik a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és kártevőkkel szemben;
  • stabil talajszerkezet alakul ki, amely csökkenti a porosodás és az erózió veszélyét,
  • javul a talajok víz-, hő- és levegőgazdálkodása.

Az M1 Biokomposzt közel 1 hektár területen heti szinten 600 m3 komposzt készülhet, ezzel a Zsámbéki-medence igényeit jelentős mértékben ki tudja majd elégíteni. Az átlagos komposztálás 1- 1,5 éves időtartama helyett itt irányított módon, 4-5 hét alatt végbemegy a szükséges változás. A művelet teljesen természetes és adalékanyag mentes, valamint szagmentes hiszen nem rothadás (anaerob), hanem felgyorsított szabályozott körülmények melletti korhadási (aerob) folyamat. Sokan nem tudják, de egy ilyen komposztáló számára már előírás egy megbízott környezetmérnök alkalmazása is, aki folyamatosan ellenőrzi a munkát, illetve beszámol az ott folyó tevékenységről.

Az M1 Biokomposztnál tervezik iskolásoknak bemutató órák tartását is. Ezeken a gyakorlati tanórákon a diákok megismerhetik például, hogy hogyan változik a talajszerkezet külső hatásokra, de számos egyéb hasznos ismerethez is juthatnak.

A komposzt hosszú távon fel fogja, illetve fel kell, hogy váltsa a műtrágyázást

A komposzt hosszú távon fel fogja, illetve fel kell, hogy váltsa a műtrágyázást

Műtrágya helyett

A kész biokomposzt fő alkalmazási területe a mezőgazdaság, hiszen a komposzt hosszú távon fel fogja, illetve fel kell, hogy váltsa a műtrágyázást.

A komposzt egy szerves tápanyag, ami segíti a talajban élő mikroorganizmusokat és a talaj vízmegtartó képességére is kedvező hatást gyakorol, ami például az olyan szárazabb nyaraknál, mint az idei, jelentősen mérsékli az aszálykárokat. Ellentétben a rendszeres műtrágyázással, amitől kiszikesedik a talaj és a vízmegtartó képességét is elveszíti hosszú távon.

Az M1 Biokomposzt internetes oldala – amelyen az árak, egyéb részletek és feltételek is olvashatók – itt található.

forrás: hírkapszula 09-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gondok a hatósági áras fa körül

Következő cikk

XXVI. Erdők Hete – október 3-9.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…