FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Eladó New Jersey legöregebb gerendaháza

A Nothnagle gerendaházat a korabeli nyilvántartás szerint Antti Niilonpoika, finn telepes építette 1638 körül. Ez a legrégebbi, ma is álló faház az USÁ-ban.

New Jersey állam Gloucester megyéjének Gibbstown-i városrészében áll a gerendaház, amely bepillantást enged abba az időbe, amikor a telepesek először próbálták megszelídíteni a vadont. A környéken a föld magas termést ígért, és vadban, halban is bőséges a vidék.

Antti Niilonpoika 1638 körül épült háza feltűnően jó állapotban van. Ez köszönhető az építéstechnikának és a későbbi tulajdonosok felújításainak. A finn eredetet a gerendák fecskefarkú illesztése és a kandalló szerkezete is mutatja. A gerendaház építésénél nem használtak szöget, a négyszögletesre faragott fehér tölgy gerendákat dupla fecskefarkú illesztéssel kötötték össze, és keményfa csapokat használtak kötőelemként.

A helytörténészek szerint a faházat jómódú család építette. Az egyszobás ház körülbelül 5×6,5 méteres, ez abban az időben közel kétszerese volt az akkoriban szokásosnak. A ház lelke a sarokban álló nagy kandalló, amely szerkezetileg is erősíti az épületet, és segített megőrizni azt az évszázadok során. A kandallóban még mindig megvannak az eredeti vas eszközök, amelyeket a sütés-főzés során használtak.

Az eredeti házhoz 1730 körül egy kétszintes épületet emeltek. Az eredetileg földes padlót ekkor fapadlóval fedték be a régi házban. A tapéta 1892-ből származik, még megvan pár darab a tekercsekből, a gyártó a philadelphiai Graves Wallpaper Company.

A gerendák közül kettőt könnyen ki lehet emelni a nyári hónapokban, így biztosítható a friss levegő áramlása, a ház hűtése. A nappaliból a padlásra létrán lehetett fölmenni, a gyerekek valószínűleg a szűk padláson, amíg a felnőttek a földszinten föltekerhető matracon aludtak.

Az eladó házért 450 ezer dollárt kér a tulajdonos, ami több mint 185 millió forintnak felel meg. Ebben benne van egy négyautós különálló garázs, gépműhely, pavilon, fészer és a félhektáros telek.

Juha Vinha, a Tamperei Egyetem épületfizika professzora szerint a gerendaépületek sokáig fennmaradnak, ha a nedvesség nem jut el a faszerkezet belsejébe. Felépítésük egyszerű, így a kivitelezés során ritkán hibáznak a kivitelezők. Az építéskor arra kell ügyelni, hogy a gerenda felső felületein és a rögzítő furatokon keresztül ne kerüljön víz a szerkezetbe. A régi gerendaépületek pincéjében lehet nedvesség, de a külső falak többnyire szárazak maradnak. Egyanyagú szerkezetként a gerendafalak Finnországban is sokáig kitartanak. Finnország legrégebbi, ma is használatban lévő faépülete Vöyri falu fatemploma, 1626-ban készült el. A világi faépületek közül a legrégebbi a kokkolai iskola, amely 1698-ban épült, ebben ma múzeum működik.

forrás: TervLap 10-29

Előző cikk

Fűts okosan!

Következő cikk

SOE kerekasztal a magyar tudomány ünnepén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések