FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Atlassian Central – 182 m magas faépület

Megkezdődtek egy 182 méteres hibrid faépület építési munkálatai az ausztráliai Sydneyben az Obayashi Corporation japán építőipari cég és az ausztrál Built építőipari csoport közreműködésével.

Mindkét cég azt tervezi, hogy a 39 emeletes Atlassian Central építését 2026-ban fejezik be. Az épületben irodák, szálláshelyek és kiskereskedelmi üzletek kapnak majd helyet.

Az Atlassian Central a zöld referenciák terén kíván mércét jelenteni, a LEED és a WELL zöld épület tanúsítványok elérésére törekszik, az építési időszak alatt a megtestesült szén-dioxid mennyiségének legalább 50%-os csökkentésével. Az épület elkészülte után 100%-ban megújuló energiával fog működni.

A hetedik emelet és a felette lévő szintek a tervek szerint acélvázak és keresztirányú rétegelt fa (CLT) hibrid-faszerkezet kombinációjával épülnek.

Obayashi célja a faépületek további népszerűsítése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a kényelmes épített környezet biztosítása, ami a szén-dioxid-semlegességgel és a jóléthez kapcsolódó társadalmi kérdések megoldásához vezetne a teljesen fából készült építési tapasztalatokból szerzett ismereteknek a fa hibrid szerkezetekre történő alkalmazásával.

Brett Mason, a Built vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója hasonlóan vélekedett: “[Az Atlassian Centralt] úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy koncepcióbizonyíték legyen arra, hogyan kell kinézniük a jövő olyan épületeinek, amelyek mind az építés, mind az üzemeltetés során alacsony környezeti terheléssel járnak, és olyan munkaterületeket hoznak létre, amelyekben az ember az első” mentalitással dolgoznak.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: Atlassian Central

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Treevive - erdei szénelnyelés gyorsító

Következő cikk

FATÁJ Eseménynaptár 2023.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések