FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EduWood – a faépítészeti és bútoripari oktatási platform

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program keretein belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatásával megvalósuló másfél éve futó „EduWood” projekt legfőbb célja a gyakorlatorientált, projektalapú oktatás fejlesztése a faépítészet és a bútoripar területén a határ mindkét oldalán; hiszen az oktatási intézmények számára komoly kihívást jelent a diákok megtartása, motiválása, tehetséggondozása.

A tudás szabad áramlása mára a versenyképesség egyik alapfeltétele. Napjainkban rengeteg online tudásmegosztó platform létezik, különböző célcsoportoknak és ennek megfelelően eltérő témájú tartalommal.

Az EduWood platform létrehozásával az volt a cél, hogy kiemelkedjen az online tudásmegosztó platformok közül; megfeleljen a modern igényeknek, azon belül is a oktatási intézmények elvárásainak. Így teljes mértékben a oktatásban rejlő innováció és a hallgatói vállalkozói szellem inspirálta a megalkotását.

Az EduWood platform esetében a faiparral kapcsolatos ismeretek és tananyagok kerültek előtérbe. Az online tudásmegosztó rendszer főbb funkciói közé tartoznak például a különböző projektek létrehozása, kurzusok elvégzése, illetve a közösségépítés, közös tanulás és egymás segítése. A közös munka elengedhetetlen része a tartalomgyártás, például dokumentumok vagy videótartalmak megosztása, illetve a különböző, közös munkát segítő, online platformok integrálása.

Az online platformon a diákok, a tanárok és a kapcsolódó ipari szereplők határmenti közösségépítése folyik, akik valamilyen ismeretet adnak át társaiknak, elsősorban videomegosztás által, de más formátumú oktatási anyagok megosztása is lehetséges a faépítészet és a bútoripar egyes kategóriáiba.

Más online tudásmegosztó platformokkal ellentétben az EduWood platformon arra is van lehetőség, hogy bármelyik regisztrált tag – akár a diákok is – készíthessen, tarthasson órákat, ne csak a tanárok. Emellett számos további közösségi célokat támogató funkciót is tartalmaz. Az oktatásba, illetve a projektekbe külső cégeket, vállalkozókat is be lehet vonni, így akár konzultáció, akár közös munka révén ténylegesen részt tudnak venni a közös munkában.

Az egyes projekteknél szabályozható, külön beállítható, hogy kik lehetnek a projekttagok, illetve az adott projektben milyen jogosultságokkal rendelkezzenek. Így például nem minden résztvevőnek van joga új feladatok, mérföldkövek kiírásához, vagy a projekt leírásának, illetve a feladat céljainak módosításához.

Az EduWood platform lehetővé teszi online workshopok, bemutatók létrehozását is, ahol szakértők bevonásával tovább emelhető a tudásmegosztás színvonala. A 2020-ban berobbant koronavírusjárvány miatt egyre nagyobb a létjogosultsága az online megbeszéléseknek, workshopoknak. A platform ebből a szempontból is hasznos, hiszen a rajta keresztül megvalósuló workshopokon különböző országokból lehetséges a részvétel.

A workshopok mellett a felület lehetőséget ad az oktatóknak, tanároknak, illetve különböző szakértőknek, cégeknek és vállalkozóknak szakmai témák megvitatására. Lényegében szakértői fórum valósítható meg a segítségével, ezáltal nemcsak a tanulók számára adott a tudásmegosztás, hanem az oktatók és a külső vállalkozók részére is.

A platform fő funkciói:

tudásmegosztás (skill share)
kurzusok indítása
közösségépítés
workshopok szervezése
versenyek szervezése
duális gyakorlati képzésről információ megosztása
gyakorlati hely közvetítése, keresése
munkaerő közvetítés

Az ATHU166 azonosító számú, „Eduwood – Bilateriáis faépítészeti és bútoripari oktatásfejlesztés” című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program negyedik, „Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás (TO11)” prioritásán belül valósul meg 2022 decemberéig, mindösszesen 327 440 euró elszámolható költségvetéssel.

További információ:

Fleck Adrienn kommunikációs munkatárs, Faipari Tudományos Alapítvány

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Folytatódik a magyarországi bútorháború

Következő cikk

Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX - KKV-knek erdőgazdálkodásra is



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések