FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Port of Amsterdam fából épült központja

Az amszterdami Hajózási Koordinációs Központ egy faépület, amely tükrözi az amszterdami kikötő fenntartható és körkörös törekvéseit. A teljes szerkezet – falak, padlók és tetők – a Metsä Wood Kerto® LVL faipari termékéből készült.

A körkörös gazdaság az amszterdami kikötő stratégiájának középpontjában áll. A cél, hogy Európa legfontosabb gazdasági és körforgásos csomópontjává váljon. Az amszterdami kikötő ökoszisztémája mindenféle vállalatot összefog, a hulladéktól, a nyersanyagoktól és a kikötői logisztikától kezdve a különböző demóüzemekig és az innovatív körforgásos gazdasággal foglalkozó vállalatokig.

“Ez a gyönyörű és természetes építőanyag hozzájárul a kellemes munkakörnyezethez, és illeszkedik az amszterdami kikötő azon törekvéséhez, hogy fenntartható módon építsen. Akik belépnek az épületbe, valóban meglepődnek. Az épületbe belépve praktikus, nyitott terű munkakörnyezet fogad, ami ideális egy olyan 24/7-es vállalat számára, mint az amszterdami kikötő. A Kerto LVL termékek ipari megjelenése teljes mértékben látható, a nagy, padlótól a mennyezetig érő ablakokból pedig az IJ folyóra nyílik kilátás” – magyarázza Benjamin Robichon, a WRK Architects munkatársa, hogy miért döntöttek az LVL alapú építés mellett.

Előre gyártott elemek

Az összes padló-, fal- és tetőelemet a belga Dupac faelemgyártó cég előre gyártotta, és összeszerelésre készen szállította az építkezés helyszínére. A padló- és tetőszerkezethez 350 és 230 mm magas Kerto-Ripa elemeket használtak. Ezekben az előregyártott elemekben a borda, valamint a felső és alsó panelek ragasztott kötésekkel működnek együtt. A legtöbb padlóelem fesztávolsága körülbelül 7,5 m.

“A Kerto LVL nagyon anyaghatékony és fenntartható termék. A Kerto LVL nagy szilárdsága és karcsúsága a szén tárolására való képessége mellett azt is jelenti, hogy kevesebb térfogatra van szükség, mint sok más faanyag esetében. A Kerto LVL használata az elemgyártást is hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi” – magyarázza Marc Cuyvers, a Dupac ügyvezető igazgatója.

Fenntarthatóság

A felhasznált építőanyagok szétszerelhetőek, ezért teljes mértékben körkörösek. A teherhordó Kerto LVL szerkezetet azért választották, mert meleg és természetes hangulatot biztosít a belső térben. A faszerkezetet vasbeton alapra helyezték a. Ezáltal a lehető legjobban kihasználják az egyes anyagok előnyeit.

A PEFC tanúsítvánnyal rendelkező Kerto LVL-ből készült építménynek köszönhetően az épület megkapta a BREAAM Excellent minősítést, és alacsony CO2-lábnyomot ért el. A Kerto LVL teljes felhasználása 200 m3 volt, és a Metsä Wood szén-dioxid-tárolási kalkulátora szerint összesen 159 tonna CO2-egyenértéket tárol.

szerk: Tóth János, forrás: MetsäWood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német bútoripar - fény és árnyék

Következő cikk

Ne dőljön be a csaló tűzifa-árusoknak!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések