FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Összefogás az erdőgazdálkodás és a fából építkezés terén

Januárban nagyszabású erdészeti konferenciát szervez Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás közbirtokosságokkal, erdőtulajdonosokkal és erdőgazdálkodókkal közösen.

A konferenciát sajtótájékoztatón jelentették be december 22-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint szerették volna elérni, hogy a fából építkezés legyen prioritás és élvezzen elsőbbséget.

– Kiderült, hogy a jogszabályi környezet rossz, a múlt rendszerben minden a betonról, a vasról és a cementről szólt, az egyetemek a fából építkezést egy félévben egy tantárgyban tanították, míg a betonból, a vasból és a többiből építkezést öt éven keresztül tanítják. Most van a zöld átállásoknak az időszaka, mindenki kezdi újragondolni a dolgokat, elérkezett az idő, hogy újramelegítsük ezt a témát. A mi erdeinkből, ha keveset termelünk ki, több profitot érünk el, így lehetőségünk lesz arra, hogy tudjunk újra jó minőségű fából építkezni, ami egészségesebb, tartósabb és energiahatékonyabb. Mindezt fenntarthatóan – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, elkezdték összesíteni az erdőgazdálkodással kapcsolatos programokat. A konferencián minden témát érinteni kívánnak a fenntartható erdőgazdálkodástól a digitalizációig. Mint mondta 2023-ban számos olyan pályázati kiírás lesz, amelyre pályázni lehet és erre fel kell készüljenek a közbirtokosságok, magán- és állami erdészetek, de az egyházak számára is lesz lehetőség.

A konferencián egy erdészeti weboldalt is bemutatnak, ahol aktuális hírek és adatok lesznek elérhetőek. Az ügynökség 2021 óta több kutatást is végzett a Hargita megye erdőalapjával kapcsolatban, hogy a különböző adatok egy helyen legyenek elérhetőek. Mindezek mellett az erdei melléktermékek jobb értékesítési lehetőségére is szeretnének megoldási javaslotokat kínálni közösen az erdőtulajdonosokkal.

Elekes Mózes erdőmérnök, a fejlesztési ügynökség munkatársa hozzátette, négy panelbeszélgetésre készülnek a konferencián. Elsőként az elkészült országos erdőgazdálkodási stratégiát vitatnák meg, tekintve, hogy elkészült 2030-ig és az Európai Erdőgazdálkodási Stratégia. Ezt követően az erdőgazdálkodásban használatos digitalizációs megoldásokat ismertetnék. Megvitatják a természetvédelmi törekvéseket az erdőgazdálkodásban és végül az országos helyreállítási alapba belefoglalt erdőfelújítási támogatások kiírásáról is szó esik. Mint mondta, egy új korszak kezdődik Románia számára. Jelenleg 7 millió hektár az országos erdőalap, ebből Hargita megyének 264 100 hektár, ennek az 50 százaléka a közbirtokosságok tulajdonában van, tehát ezek a stratégiák akarva akaratlanul fontos iránymutatók lesznek a közbirtokosságok és az erdőtulajdonosok számára.

Madár Zsolt a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője kiemelte, a digitalizáció nemcsak az erdészeti gyakorlatot könnyíti meg, hanem az erdőtulajdonosok számára nyújt segítséget a mindennapokban az erdős területek menedzselésére. Mint mondta, többek között az erdőtüzek beazonosítására és a különböző szervek tájékoztatási idejét rövidíti le jelentősen. Ezen alkalmazások felhasználásával pedig segíteni tudnak az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodóknak, hogy megkönnyítsék az erdészeti folyamatot.

A konferenciára január 27-én kerül sor, a fejlesztési ügynökség munkatársai a napokban küldik ki az érdekelt feleknek a meghívókat, amelyre január 19-ig lehet majd regisztrálni.

További információkkal várják az érdeklődőket Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársai az office@adehar.ro e-mail címen.

Forrás: borbolycsaba.ro

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 158., 2022/52.

Következő cikk

Gyászhír - Tóth István Ferenc [75]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések