FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdei úthálózat Romániában

Fotó: Beliczay László

„Romániában az egyik legrövidebb, ha nem a legrövidebb az erdei utak hálózata európai összevetésben” – irányította rá a figyelmet Daniel Nicolăescu, a Romsilva állami erdészet vezérigazgatója, aki szerint a különböző finanszírozási programok keretében sem biztosítanak elég pénzt a felzárkózáshoz.

Összehasonlításképpen rámutatott: jelenleg Romániában egy hektár erdőre 6 méternyi erdei út jut. Ehhez képest a listavezető Németországban 60 méterről, Ausztriában 36 méterről, Franciaországban pedig 26 méternyi erdei útról beszélhetünk hektáronként.

Daniel Nicolăescu elmondta: a közös uniós agrárpolitikára vonatkozó, az Európai Bizottság által a 2023–2027-es időszakra nemrég jóváhagyott országos stratégiai terv és az országos helyreállítási terv kidolgozásakor is egyeztettek a kormány illetékesei az erdészeti szektor képviselőivel, azonosították az ágazat szükségleteit, azokat a tervekért felelős mezőgazdasági, illetve környezetvédelmi minisztérium elé tárták, de „az erdészetnek biztosított finanszírozás csaknem a nullával egyenlő”.

Példaként említette, hogy a 15,8 milliárd eurós összfinanszírozású országos stratégiai terv nagyjából 150 millió eurót irányoz elő az erdészeti ágazatnak, ami meglátása szerint „nevetséges”, egyáltalán nem elég a szükséges beruházásokra.

forrás: KronikaOnline 01-03

Előző cikk

NYÍRERDŐ Zrt. – személyi változások

Következő cikk

Német fakereskedők jelentéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések