FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az EB ne szóljon bele a svéd erdészeti politikába

Svédország területének 70 százalékát erdők borítják / Fotó: Pixabay

Svédország határozottan támogatja az EU zöldpolitikáját, az országot viszont sokan kritizálják az erdőgazdálkodási módszerei miatt. Szakértők szerint a fakivágást éghajlatkárosító módon végzik, soros EU-elnöksége során viszont ennek az ellenkezőjét szeretné bebizonyítani Svédország.

Svédország 70 százalékát borítja erdő, svéd képviselők viszont úgy vélik, hogy ez nem indok arra, hogy más nemzetek károsanyag-kibocsátását ellensúlyozzák és kiegyenlítsék. Az ország döntéshozói közölték az Európai Bizottsággal, hogy ne avatkozzanak bele a svéd erdőgazdálkodás folyamataiba.

Svédország, mint Európa egyik legkörnyezetbarátabb országa

Svédország hangos szószólója a klímavédelemnek, és vállalta, hogy 2045-re – tehát öt évvel korábban, mint az EU tagországai –  klímasemlegessé válik. Az ország kiterjedt erdőterülete Európa egyik legnagyobb szén-dioxid-elnyelője, és ez könnyen lehetővé teszi, hogy Svédország valóban klímabarát ország legyen.

Már csak az erdők méretét tekintve sem meglepő, hogy az országban virágzik az erdőgazdálkodás és a faipar – Svédország a világ tíz legnagyobb fatermék-exportőrének egyike. A svéd erdőgazdálkodásra jelenleg az EU is fókuszál, a közös európai zöldpolitikáról szóló tárgyalások során próbálják egyensúlyba hozni a gazdasági előnyöket a környezetvédelemmel. Svédországhoz hasonlóan a szintén sűrű erdővel rendelkező Ausztria és Finnország is azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak nem kéne beleszólnia az erdészeti politikájukba. 

“Nem tartom helyesnek, hogy az erdészeti ágazatunkat olyan emberek szabályozzák, akik egyáltalán nem, vagy csak alig értenek hozzá” – mondta Jessica Polfjärd svéd európai parlamenti képviselő a Politicónak.

Fenntarthatatlan a svéd erdőgazdálkodási modell?

Januártól kezdve fél éven át Svédország az Európai Unió soros elnöke, az EU pedig elvárja az országtól, hogy munkájuk során foglalkozzanak az erdőgazdálkodásukkal kapcsolatban felmerülő környezetvédelmi aggályokkal. A svéd erdészeti ágazat vezetői azonban azt szeretnék, ha az elnökség lehetőséget adna az országnak bebizonyítani Brüsszel felé, hogy az erdőgazdálkodásuknak nincs káros hatása a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Emma Berglund, a Svéd Erdészeti Szövetség igazgatója elmondta: reméli, hogy országuk elnöksége megragadja az alkalmat arra, hogy az éghajlatváltozás kezelésében az üzleti és ipari szempontokra is fókuszáljanak. Svédországban jelenleg olyan jogszabályi környezet van érvényben, melyek biztosítják a termelés és a környezetvédelmi célok közötti egyensúlyt: a kivágott erdőterületeket vagy tervezett ültetéssel, vagy olyan fák meghagyásával újítják, amelyek természetes módon új csemetéket hoznak létre. 

Polfjärd szerint a svéd elnökség egyik legfontosabb feladata egyensúlyt találni az EU-ban a klímaváltozás elleni küzdelem menetrendje és az energiaválsággal és a gazdasági bizonytalansággal kapcsolatos jogos aggodalmak kezelése között.

Az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiája sürgeti az EU tagországait, hogy kerüljék a tarvágást (ez Svédországban a fő termelési módszer), mivel az károsítja az ökoszisztémákat. Tarvágás során egy adott erdőterület összes fáját kivágják (így az idősebb fákat is), ezzel károsítják a talajt, és szűkebb keretek közé szorítják a terület biodiverzitását. Svédország közölte: az Európai Bizottságnak nincs olyan szaktudása, hogy megszabják az ország erdészeti stratégiáját.

A zöldek szerint a jobboldali kormány keveset tesz a klímavédelem érdekében

Zöld aktivisták is aggodalmukat fejezték ki, hogy Svédország új konzervatív kormánykoalíciója visszavehet az ország klímavédelmi céljaiból. “Svédország a múltban is élen járt az éghajlat és a környezetvédelem terén, épp ezért tragikus, hogy az elkövetkező, roppant fontos hat hónapban egy olyan jobboldali kormány irányítja az országot és az EU-t, mely biztosan nem fogja előtérbe helyezni az éghajlatvédelem kérdését” – mondta Pär Holmgren zöld képviselő a Politicónak. 

Greta Thunberg svéd klímaaktivista társaival együtt nemrég beperelte országát, amiért az nem tesz lépéseket az éghajlatváltozás ellen.

forrás: EuroNews

Észrevétel:

Az Euronews cikk eredeti címe: “Tarvágásokkal ritkítja Svédország Európa legnagyobb szén-dioxid-elnyelő erdőit”, ami viszont nem felel meg az írás tartalmának és a svédek véleményével is ellentétes. Úgy tűnik, az újságíró a zöldek hatása alá került. (MM)

Előző cikk

Erdők szerepe Finnországban

Következő cikk

Tűzifa-kiviteli tilalom magyar módraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések