FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Karbon-ellentételezés

A karbon-ellentételezés az az eljárás, amely során egy magánszemély vagy egy szervezet a saját üvegházhatású gázkibocsátásának ellentételezésére karbonkrediteket vásárol. A karbonkredit az önkéntes karbonpiac kibocsátási egysége, amely igazolja, hogy egy tonna szén-dioxid vagy vele egyenértékű egyéb üvegházhatású gáz nem lett kibocsátva vagy meg lett kötve a légkörből.

Egy karbonkredittel egy tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását lehet ellentételezni. A szén-dioxid-kiegyenlítési rendszerek lehetővé teszik, hogy magánszemélyek és vállalatok világszerte környezetvédelmi projektekbe fektessenek be, hogy ezzel ellensúlyozzák saját szén-dioxid-kibocsátásukat.

Egyes emberek és szervezetek a teljes szénlábnyomukat kompenzálják, míg mások egy adott tevékenységet, például egy repülőút hatását igyekeznek semlegesíteni. Ehhez az adott illető felkeres egy kompenzációs weboldalt, és online kalkulátorok segítségével kiszámítja az utazása során keletkező kibocsátást, majd fizet az ellentételező cégnek, hogy ugyanennyivel csökkentse a kibocsátást a világ más részein. Így az adott repülőút „szén-dioxid-semlegessé”válik.

A szén-dioxid-kiegyenlítő projekteknek három fő típusa létezik:

  • Az erdészeti projektek megőrzik és helyreállítják az erdei ökoszisztémákat, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében, és jelentős előnyökkel járnak.
  • ­Az energiaprojektek ezzel szemben csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását tiszta, megújuló energia előállításával vagy az energiahatékonyság növelésével.
  • ­A kék szén-dioxid-projektek pedig megvédik a part menti ökoszisztémákat, például a mangrove erdőket vagy a vizes élőhelyeket, amelyek jelentős mennyiségű szenet tárolnak.

forrás: GreendexLexikon

Előző cikk

Fenyőcsodák az udvarban

Következő cikk

Emberi Jogok Napja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések