FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CO2-kivonás tanúsításáról

Az európai erdőtulajdonosok úgy vélik, hogy az Európai Unióban a szén-dioxid-kivonás tanúsítására vonatkozó önkéntes keretrendszer létrehozásáról szóló rendeletjavaslat fontos első lépés a szén-dioxid-kivonás önkéntes piacainak megteremtése felé, ami számos előnnyel járhat az erdőtulajdonosok számára.

Bár az európai erdőtulajdonosok kulcsszerepet játszanának a lehetséges végrehajtásban, első elemzésükben néhány fontos szempontot azonosítottak, amelyekkel a rendelet részleteit meghatározó jövőbeli tárgyalások során foglalkozni kell. A terepen szerzett bizonyítékok és gyakorlati ismeretek alapján a következő főbb üzeneteket ajánljuk az uniós intézményeknek a jövőbeli munka során.

1. Támogassák az önkéntes és piaci alapú megoldásokat, és építsenek a meglévő rendszerekre. A CEPF üdvözli azt a javasolt megközelítést, hogy az EU szén-dioxid-leválasztási tanúsítványa önkéntes, piaci alapú intézkedéseken alapuljon. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak nincs szüksége új piaci platform vagy új szabvány létrehozására, mivel a már meglévő rendszerek minősége folyamatosan javul. Nyitottak vagyunk azonban arra, hogy az EU az átláthatóság növelése érdekében minimumszabályokat határozzon meg a tanúsításra vonatkozóan. Aggályokat vet fel az a tény, hogy a részletes szabályok még nincsenek meghatározva, és a jövőbeni felhatalmazáson alapuló vagy végrehajtási jogi aktusokra maradnak, ami akadályozhatja az erdőalapú megoldásokhoz szükséges rugalmasságot.

2. A szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésére, jelentésére és ellenőrzésére vonatkozó átlátható szabályok kidolgozása. A szén-dioxid-leválasztási rendszer iránti bizalom megteremtéséhez a szén-dioxid-leválasztás nyomon követését, jelentését és ellenőrzését szolgáló megbízható rendszerekre kell alapozni. Ez azt jelenti, hogy a LULUCF-könyveléssel való kölcsönös megfelelésnek szilárdnak kell lennie. A szén-dioxid-kibocsátási egységek nyomon követését, jelentését és ellenőrzését a lehető legkevesebb bürokratikus teherrel kell megvalósítani.

3. A szén-dioxid-leválasztás tanúsításának holisztikus megközelítést kell alkalmaznia, és nem csak az addicionalitásra kell összpontosítania. Az európai erdőtulajdonosoknak kétségeik vannak afelől, hogy a javasolt uniós szén-dioxid-leválasztási tanúsítás túlságosan az addicionalitásra összpontosít. E kérdéssel kapcsolatban jól meg kell határozni a különböző típusú szén-dioxid-kibocsátás különböző kiindulópontjait, hogy az erdőtulajdonosokra ne nehezedjen elviselhetetlen teher. Az EU-nak azt is figyelembe kell vennie, hogy az addicionalitás és az állandóság az erdőgazdálkodásban összetett fogalmak, mivel a szén-dioxid-kivonás a különböző gyakorlatok, életciklusfázisok és természetes zavarok függvényében ingadozik. Ezen túlmenően a tanúsításnak nem szabadna csak bizonyos gazdálkodási gyakorlatokon alapulnia, hanem figyelembe kellene vennie minden olyan releváns gyakorlatot, amely szén-dioxid-kibocsátást eredményez.  Összességében az addicionalitásnak egy olyan jogilag és gyakorlatilag lehetséges kiindulási alapon kell alapulnia, amely kellő rugalmasságot biztosít a tagállamok és a különböző erdőgazdálkodási gyakorlatok között.

4. További erőfeszítésekre van szükség a fatermékekben történő szén-dioxid-tárolás és a fenntartható erdőgazdálkodás jobb pénzügyi ösztönzésének biztosítása érdekében. Az erdőkben található szén-dioxid-elnyelők mellett a Bizottságnak biztosítania kell, hogy az összes releváns bioalapú termékkategória bekerüljön a szén-dioxid-kibocsátás szilárd és koherens keretébe, és módszertant kell kidolgoznia a bioalapú termékek pozitív helyettesítési hatásainak figyelembevételére. Az új rendeletnek figyelembe kell vennie a fenntartható erdőgazdálkodást is, mint olyan természetalapú megoldást, amely az erdők szén-dioxid-felvételének és növekedésének növelése révén már most is hosszú távon hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

5. A szén-dioxid-piacoknak láthatónak és jövedelmezőnek kell lenniük az erdőtulajdonosok számára. A szén-dioxid-piacoknak ösztönözniük kell a hosszú távú erdőgazdálkodást, ahol az erdőtulajdonosoknak lehetőségük van krediteket szerezni az éghajlatmegkötési erőfeszítéseikből. Ezért minden önkéntes szén-dioxid-piaci intézkedést nyilvántartásba kell venni, és jól fel kell tüntetni az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítésekhez való hozzájárulásukat. Ennek érdekében az EU-nak könyvelési szabályokat kell megállapítania az EU-n alapuló természetalapú megoldásokra, beleértve a magánfinanszírozású és önkéntes alapon létrehozott projekteket is. A piacnak egyértelmű lehetőséget kell nyújtania a bevételi források diverzifikálására, nem pedig kötelező célalapú kezdeményezést.

6. A lehető legkisebbre kell csökkenteni a más szakpolitikai irányelvekkel való összefonódásokat. A szén-dioxid-leválasztási tanúsítás fejlesztésének a fő célkitűzésekre kell összpontosítania. Az európai erdőtulajdonosok aggályosnak tartják, hogy a további követelmények bevezetése - például a taxonómiai és a természet helyreállításáról szóló törvény célkitűzései - túlságosan bonyolult lenne, és akadályozná a szükséges éghajlati erőfeszítéseket. Ezért az egyéb szakpolitikai dokumentumokra való hivatkozásokat egy későbbi szakaszban lehetne fontolóra venni, amikor már több információ áll rendelkezésre a szén-dioxid-leválasztási tanúsítás tényleges végrehajtásáról és a többi dokumentum végleges rendelkezéseiről.

A CEPF várakozással tekint a Bizottsággal való együttműködés elé a jövőbeli jogalkotási aktusokat kidolgozó szakértői csoportban.

lásd: A szén-dioxid-kivonás uniós tanúsításáról szóló rendeletjavaslat

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPF 12-02

Előző cikk

Közös Agrárpolitika 2023-2027

Következő cikk

2023 - Készségek Európai Éve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések