FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Műalkotások motorfűrésszel

Fotó: Mőcsényi Miklós

Több mint másfél tucat szobor született az augusztus 11-14. között, Gyenesdiáson megrendezett első nemzetközi fafaragó-versenyen. A motorfűrész és a művészet elsőre nem nyilvánvaló, ám annál sikeresebb találkozóján hazánk és Kárpátalja tizenöt fafaragó nagymestere mérte össze tudását. Az elkészült alkotások a balatoni térség témáit dolgozták fel, többségük Gyenesdiás közterein és közintézményeiben látható majd.

Az események otthont adó Gyenesdiáson jelentős hagyománya van a fafaragásnak: a településen 25 évig működött Gengeliczky László tatabányai faműves vezetésével alkotótábor, az itt született alkotások a nagyközség intézményeit és közösségi tereit díszítik.

Az augusztusi verseny nyilvánosan, a gyenesdiási Kárpáti-korzón zajlott, így az érdeklődők élőben, folyamatosan kísérhették figyelemmel a szobrok születését és beszélhettek a fafaragó mesterekkel is. A programot látványos Timbersports-bemutató színesítette, az utolsó napon pedig sprintfaragást is élvezhettek a nézők, amelyen a versenyzők egy óra alatt készítették el műveiket – természetesen mindet motorfűrésszel.

Az I. Nemzetközi Fafaragó Verseny első díját Bálint József őz-kompozíciója nyerte el, a második Gáborecz István avar vitézt ábrázoló alkotása, a harmadik helyezett pedig Hadaró Szabolcs kócsag-szobra lett. A közönségdíjat Bárdi Andrea, a polgármesteri különdíjat Pós Krisztián kapta. A zsűriben Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Bujtor Tibor fafaragó népi iparművész foglalt helyet.

Az I. Nemzetközi Fafaragó Versenyt az idén 30 éves Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., a Mile Keszthely Kft., valamint a Bakonyerdő Zrt. támogatta.

Forrás: STIHL Kft.

Mőcsényi Miklós fotói az első napról és a második napról. (FB) Ezen túl FB-on több résztvevő számtalan fotója is megtalálható.

Az esemény meghirdetése a FATÁJ-ban:

Fafaragó verseny Gyenesdiáson augusztus 10-én Gyenesdiás honlapja alapján.

I. Magyar / Nemzetközi Láncfűrészes Fafaragó Verseny június 30-án Bálint József faszobrász alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Jótékonysági futóverseny és családi nap a Budakeszi Vadasparkban 09-04-én

Következő cikk

Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések