FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Télen is csodálatos az Örvény-tó

Tapolcafő Pápa településrésze, attól nyolc kilométerre fekszik Veszprém irányába, s messze földön híres karsztforrásáról.

Tapolcafő közepén, több forrásból fakad az átlagosnál melegebb vizű, hajdan bő vízhozamú Tapolca-patak, amely az egyik legfontosabb természetföldrajzi tényező volt Pápa történetében: szerepet játszott mint ivóvíz, mint malmot hajtó és működtető folyóvíz, vize irhások, kelmefestők és más kézművesiparosok számára az áztatáshoz és egyéb műveletekhez nélkülözhetetlen segédanyag volt.

A patak volt a végvári korban a város és a vár védelmét szolgáló duzzasztott tó vizének fő táplálója, békés időkben szervezett fürdőhelyek létesítésének, városi ligetek, sétahelyek kiépítésének ösztönzője, versek és festmények ihletője.

A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén
FOTÓ: Szóka István

A bakonyi mélyművelésű bányászat érdekében végzett karsztvízszint süllyesztés következtében a Tapolca vízhozama egyre csökkent, majd 1967-1968-ra teljesen elapadt. Medrét a városban nagyrészt betemették, beépítették. A bakonyi bauxit- és szénbányák 1990 utáni bezárása, és ezért a vízkiemelés leállítása révén a mélységi karsztvíz szintje lassan emelkedni kezdett, és 2010 tavaszán a tapolcafői források ismét felszínre törtek, de a három régi tó (Templom-tó, Déli-tó és az Örvény-tó) közül csak az Örvény-tó képződött újra.

A források újjáéledésével a környék is újjászületett: ma a patak első 600 méterét mintaszerű tanösvény kíséri, melyet 2011 márciusában adtak át.

A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén
FOTÓ: Szóka István

Ismeretterjesztő táblák magyarázzák az élő és élettelen környezet látnivalóit, gondozott sétaút vezet a patak mentén, ahol ivókutat, asztalt és padot, valamint szalonnasütőt is birtokba vehetnek a kirándulók. Leglátványosabb pontja az Örvény-tó, amely világviszonylatban is természeti ritkaságnak számít. Érdekessége, hogy a tófenéken méterenként forrásvíz tör fel és a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, majd újra a mélybe süllyednek.

Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn.

A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén
FOTÓ: Szóka István

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Veszprém Megyei Értéktár Bizottsága a nemzeti értéket 2018-ban felvette a Veszprém Megyei Értéktár természeti környezet szakterületi kategóriájába.

forrás: CsodálatosMagyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Csodás kilátás a Mátravasútról

Következő cikk

8 gyönyörű hazai vízesés télen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések