FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csodás kilátás a Mátravasútról

A Mátravasút végállomását Gyöngyösön, a szépen rendbe hozott Orczy-kastély, vagyis a Mátra Múzeum szomszédságában találjuk, körülbelül 5 perc sétára a MÁV és az autóbusz pályaudvaroktól. Az erdei vasút a Mátra egyik fontos turisztikai attrakciójának számít még ma is, érdekessége pedig, hogy az utolsó olyan keskeny nyomközű vasút hazánkban, amely két vonalon is menetrend szerinti személyszállítást végez.

Az Egererdő Zrt. üzemeltetése mellett két vonalon, Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Lajosháza között, összesen 18 km-es szakaszon működik. A vasút fővonala a kastélyparkot megkerülve a 24-es számú főút mellett vezet, és a két ág a városi temető után válik el egymástól.

Jóféle borszőlőkkel beültetett kertek mellett halad egészen a Déli-Mátra hegyei által körülfogott Mátrafüred központjáig az egyenes irányú, északi fővonal. Az út körülbelül 22 perces és a vonatból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Mátra bérceire. A vasút végállomásától jól jelzett turistautakat találunk, melyeken eljuthatunk a Máriácska, a Rákóczi-forrás, a Gyökeres-forrás, a Benevár-romok, Mátraháza és Kékestető felé is.

A másik fővonal Lajosháza felé ágazik ki. “Jánoska” megállónál éri el Gyöngyössolymos, az egykori királyi solymászok falujának határát. A patak folyását követve kanyarog át a falun. A patakot egy ritka megoldású, ferde, 33 m hosszú hídon íveli át, majd a falut elhagyva a Kis-hegy andezit szikláiban gyönyörködhetünk – olvasható a Csodalatosmagyarorszag.hu oldalán.

Forrás: ©️Gyöngyösi Állami Erdei Vasút (Mátravasút)

A jelenlegi végállomás Lajosháza, innen szintén jól jelzett turista utak vezetnek Mátraházára, a sástói kempinghez, valamint a már felszedett egykori vasútvonal nyomvonalán a Csórréti víztározóhoz is.

forrás: travelo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Falopások Németországban

Következő cikk

Télen is csodálatos az Örvény-tó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések