FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

8 gyönyörű hazai vízesés télen

Az egész világon kedvelt turisztikai célpontok a zuhatagok, s bár hazánk nem tartozik a vízfüggöny-nagyhatalmak közé, még így is büszkélkedhetünk mesés vízesésekkel. Érdemes hát felkeresni őket, melyek elérése egy jó kis túrával is összeköthető. Íme nyolc olyan zuhatag, amely télen is csodálatos.

Ilona-völgyi vízesés

Hazánk legmagasabb természetes vízesése az Ilona-völgyi zuhatag a Mátrában, nem messze Parádfürdőtől. Az Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734 m) meredek oldala közé szorulva, több helyen áthatol a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. Az Ilona-völgyi vízesés vize 10 méteres magasságból zúdul lefelé, bőséges csapadék után különösen szép látványt nyújt a megduzzadt patak és varázslatos környéke. Zord tél esetén számtalan jégcsapban gyönyörködhetünk.

Az Ilona-völgyi vízesés jégbe dermedve. / FOTÓ: Komka Péter | MTI
Lillafüredi-vízesés

A mesterséges vízesések között a lillafüredi birtokolja a “leg” jelzőt, hiszen ez, a maga húszméteres magasságával, hazánk legnagyobb függőleges esésű vízesése. A zuhatagot a Szinva-patak táplálja, amely eredetileg a Hámori-tóba torkollott, ám a Palotaszálló 1927.és 1931 közötti építésekor vizét elterelték, s a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt kialakították a vízesést is. Különlegessége, hogy egy ösvényen keresztül eljuthatunk a vízesés mögé, s innen is megcsodálhatjuk a zuhatagot, az Anna-mésztufabarlang felől pedig a vízesés lábához érkezünk. Télen is jó okunk lehet ide látogatni, mivel zord tél esetén vize befagy, s mesebeli hangulatot idéz a jégzuhatag látványa.

Lillafüredi-vízesés / FOTÓ: Horváth Csongor
Ferde-vízesés

Tündér-lépcsőnek is nevezik az Óbányai-völgy Ferde-vízesését, melynek különlegessége, hogy vize szó szerint ferdén zúdul lefelé: a jura kori üledékes rétegeket a kréta kori vulkánosság során keletkező erők megdöntötték, és a kibillent pados mészkőrétegeken ferdén, félig folyva, félig vízesésszerűen átbukva rohan keresztül a kis patak vize. A kirándulók egyik kedvelt célpontja, ugyanis a környező természet szépségei is lenyűgözők.

Ferde-vízesés / FOTÓ: Csodálatos Magyarország
Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés nem csak Szilvásvárad, hanem egész Magyarország egyik leghíresebb látnivalója. A 17 méter hosszú vízesés 18 lépcsőből álló mésztufagáton zúdul lefelé, melyet a mészkő és a csapadék együttesen alakított ki. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

Fátyol-vízesés / FOTÓ: Hatvani‎ Anikó
Ördögmalom-vízesés

Visegrádtól egy sóhajtásnyira, az Apátkúti-völgyben található a kirándulók kedvelt célpontja, a gyönyörű természeti képződmény, az Ördögmalom-vízesés. A szilafalon széles sávban bukik alá az Apátkúti-patak vize, amely a hordalékkal együtt már mély medret mosott ki magának a sziklafalban, az andezittufa-lépcsőkön.

Ördögmalom-vízesés / FOTÓ: Hatvani‎ Ani
Dömörkapu

A Bucsina-patak vize zúdul le 7 méteres magasságból a Visegrádi-hegységben fekvő Dömörkapunál, amely igen kedvelt úti él a túrázók, kerékpárosok és kisbabások körében is, hisz a patakvölgyben kanyargó turistaút mellett aszfaltozott úton is haladhatunk, mely babakocsival is járható. A vízeséshez a Szentendre belvárosától kitáblázott Lajos-forrás felől, a zöld háromszög jelzésen haladva, közepesen nehéz terepen, gyalogosan és kerékpárral is el lehet jutni.

Dömörkapu-vízesés / FOTÓ: Csodálatos Magyarország
Jegenye-völgyi vízesés

Nem messze Budapest határától, Solymáron, a Budai-hegységben 4-5 méter magas sziklalépcsőről zúdul le Paprikás-patak vize, létrehozva így a Jegenye-völgyi vízesést. Ez a Budai-hegység legnagyobb zuhataga, melynek környéke igen kedvelt kirándulóhely, a patakot akár babakocsival is kényelmesen járható sétaút övezi.

Jegenye-völgyi vízesés / FOTÓ: Csodálatos Magyarország
Felső-vízesés

A Kövecses-patak völgyében fekvő Mátrakeresztes egyik kiemelt látványossága a Felső-vízesés, melynek vize andezitlépcsőn bukdácsol lefelé, egy csodás természeti látványosságot létrehozva. Bár a száraz időszakban inkább csak egy méretes sziklaegyüttes, aminek kőgörgeteges medrében éppen csak csordogál vagy csöpörög valamennyi víz, a csapadékosabb napok után hatalmas élményt nyújt. A helyszín szépségét az is tovább fokozza, hogy a hatalmas, sötét sziklákon moha zöldell, ráadásul tovább tarkítja a képet a – szerencsés esetben – lezúduló víz, vagy télen a kőzetre telepedő éles jégfogak látványa.

Felső-vízesés / FOTÓ: Hatvani‎ Anikó

forrás: CsodálatosMagyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Télen is csodálatos az Örvény-tó

Következő cikk

Greta Thunberg 20 évesStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések