FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fújja a szél a fákat

Az elmúlt napok heves szélviharai után többekben merülhet fel a kérdés: honnan tudjuk, hogy mennyire áll ellen egy fa a széllökéseknek? Sok egyéb tényező mellett tán a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a rögzítést adó gyökérzet állapotával. Ennek megállapítására több módszer is rendelkezésünkre áll. Ezek egyikét, az úgynevezett dinamikus gyökérvizsgálatot végezték el munkatársaink a napokban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt álló platánfán.

Az ilyen vizsgálatok során nem másra, mint magára a szélre bízzuk a fa terhelését, azaz századfoknyi pontossággal megmérjük, hogy a szél hatására a fa töve mennyit és milyen irányba mozdul. Két műszer van ebben a segítségünkre, az egyik egy közelben felállított szélmérő torony tetején méri a szél erősségét és irányát, a másik pedig a fa törzsére szerelve érzékeli a fa mozgását az adott időpontban. A mért adatokat összevetve meg tudjuk határozni, hogy egy széllökés hatására a fa mennyire mozdul meg.

Ezeket a méréseket legalább három óráig végezzük, így megfelelő mennyiségű adat gyűlik össze, amiből már következtethetünk a gyökérzet épségére, és arra, hogy mekkora erő lenne szükséges a fa kifordításához. Ezzel a módszerrel kimutathatóak az idősebb fáknál a gyökérelhalások, illetve a városi környezetben előforduló különböző ártalmak, például az építkezések során megsértett vagy akár elvágott gyökerek okozta stabilitásvesztés.

Bármennyire ép és egészséges a gyökérzet, a hétvégihez hasonló extrém erősségű szélvihar minden fát próbára tesz, ezért kérünk mindenkit, hogy ilyen viharos időszakokban kerüljétek a fás területeket!

forrás: FŐKERT facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az erdő tiszteletére tanítják a gyerekeket Kecskeméten

Következő cikk

VárosFa Program - Kapuvár




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Exit mobile version