FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Időben érkezik a hatósági áras tüzelő

fotó: sonline

Időben ki tudják szállítani a hatósági áras tűzifát az erdőgazdaságok Somogyban. A várakozási idő jellemzően nem hosszabb, mint a hatósági ár bevezetése előtti időszakban, ám az időjárási viszonyok okozhatnak nehézséget.

A megrendelt mennyiségre nem kell hosszú hónapokat várni. Galamb Gábor, a KASZÓ Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, a tűzifa­program megfelelő mederben halad. Folyamatosan tudták és tudják teljesíteni a kéréseket, jelenleg nincs függőben lévő megrendelésük. 

A Sefag Zrt.-nél is tartják a határidőt. A cégnél elmondták, a hatósági áras tűzifával kapcsolatos kötelezettségeiknek eleget tudnak tenni. A várakozási idő jellemzően nem hosszabb, mint a hatósági ár bevezetése előtti időszakban. Kiemelték, az időjárási viszonyok okozhatnak nehézséget. Az elmúlt időszak hosszan tartó esőzései egy ideig gátolták a fakitermelést és a kiszállítást, emiatt előfordulhatott némi csúszás. A hatósági áras tűzifaprogram tavaly őszi indulása óta a Sefag Zrt.-nél eddig 20 ezer köbméter tűzifát fizettek ki a megrendelők. Ebből több mint 17 ezer köbmétert már kiszállítottak vagy átadtak a vevőknek. 

A hatósági áras tűzifaprogram keretében háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter fát lehet vásárolni. Ennél kevesebb mennyiséget is lehet rendelni, és arra is van lehetőség, hogy valaki részletekben vásároljon tüzelőanyagot. A programban kemény- és lágylombos, valamint fenyőtűzifát lehet vásárolni az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A keménylombos fáért erdei köbméterenként – ami 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszú darabokra vágott feldolgozatlan farönkökből, 1,7 méter magasságú sarangot jelent – 30 ezer forintot, a lágylombosért és a fenyőért 19 ezer forintot kell fizetni.

A vevő dolga az elszállítás 

Az állami erdőgazdaságoknál elmondták: a náluk vásárolható hengeres tűzifa ára a forgalmi adót is tartalmazza. Az összegben azonban nincsen benne a szállítási díj, és a feldolgozásról is vásárlónak kell gondoskodnia. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a hatósági áras tűzifaprogramban idén április 15-ig lehet fát rendelni az állami erdőgazdaságoktól. 
 

forrás: SONLINE 02-13

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifa körkép Győr-Moson-Sopronban

Következő cikk

Háborognak a lengyelek, mert Brüsszel rá akarja tenni a kezét az erdőkre



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések