FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

WBA állásfoglalása a pelletről

A Bioenergia Világszövetség (WBA) pár hete tette közzé javaslatát: A pellet olyan fenntartható megújuló energiaforrás, amelyet az EU orosz gáztól való függőségének csökkentésére szolgáló fontos eszköznek kell tekinteni. Kritikusnak tartjuk, hogy a pellet és más biomassza-tüzelőanyagok nem kaptak teljes körű elismerést az EU stratégiáiban, például a REPowerEU-ban.

A pellet teljes globális termelése és felhasználása jelenleg 225 TWh körül van, és évente erőteljesen növekszik. Az EU-ban történő felhasználás megfelel a nemrégiben elfogadott és bevezetett fenntarthatósági kritériumoknak, ami magas környezetvédelmi normákat garantál. A legtöbb pellet ENPlus tanúsítvánnyal is rendelkezik. A termelés növelésének lehetőségei jelentősek mind Európában, mind a világ más részein. Az alapanyag elsősorban erdészeti, erdészeti ipari és mezőgazdasági maradékanyagokból származik. A modern pellet égetése nagyon alacsony, közel nulla kibocsátással jár. Ez a kis és nagy létesítményekre egyaránt igaz.

A pellet jelentős szerepet játszhat az EU ambiciózus éghajlati és energetikai céljainak elérésében. A fosszilis gáz jelenlegi felhasználásának nagy része átállítható pelletre, mind a lakossági fűtésben, mind az iparban. Erősebb összpontosítással és éghajlati ambíciókkal a pelletfelhasználás növelése rövid távon, néhány éven belül megvalósítható. Az iparág készen áll a jelentős növelésre. A pelletfelhasználás növekedése csökkenteni fogja az importált orosz gáztól és olajtól való függőséget. Mivel a legtöbb bioenergiát – jelenleg a felhasznált bioenergia 95 százalékát – az EU-ban állítják elő, ez az önellátás javulásához vezet, valamint munkahelyeket és gazdasági fejlődést teremt, nem utolsósorban a vidéki régiókban.

A következőket javasoljuk:

  • Korszerű pelletkazánok és kályhák használata a megbízható megújuló lakossági fűtéshez, amelyekkel kiváltható a fosszilis gázon, fűtőolajon és szénen alapuló fűtés.
  • Használjunk pelletet a távfűtés csúcsterhelésű fűtésére, valamint a falvak, városok és energiaközösségek hőhálózatát ellátó kisebb-nagyobb helyi hőerőművekben.
  • A jelenlegi fosszilis energiafelhasználás kiváltása az iparban modern pelletgőz- és fűtőolaj-előállító rendszerekkel. Az élelmiszeriparban, valamint mosodákban, aszfaltkészítésben, üvegházakban és számos más alkalmazásban már bemutatták az ilyen létesítményeket.
  • A nagy hő- és erőművek és az energiaigényes ipar ösztönzése arra, hogy a szenet, a kőolajat és a fosszilis gázt pelletből vagy faforgácsból előállított bioenergiával helyettesítsék, és a biomassza felhasználását a BECCS-sel (BioEnergy with Carbon Capture and Storage = bioenergia szén-dioxid-leválasztással és -tárolással) kombinálják a negatív kibocsátások megteremtése érdekében.

Ilyen intézkedésekkel az egész Európai Unió biztonságosabb és olcsóbb megújuló energiához juthat, és több ezer új munkahely jöhet létre az iparunkban és azokon a vidéki területeken, ahol fenntartható biomassza-tüzelőanyagokat állítunk elő.

Red heart in child and mother’s hands / foto: proPellets Austria

szerk/ford: Tóth János, forrás: WBA 2023-02-02

Előző cikk

Stresszes vagy? Erdőfürdőzz!

Következő cikk

Megújuló fűtési rendszerek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések