FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Energiahatékonysági felújítási kényszer jöhet

REUTERS / Yves Herman / File Photo

Az Európai Parlament energiaügyi bizottsága csütörtökön támogatta az európai épületek millióinak felújítására vonatkozó új szabályokat a károsanyag-kibocsátás csökkentése és az energiatakarékosság érdekében, annak ellenére, hogy olyan országok, mint Olaszország, ellenezték a javaslatot.

Az Európai Unió energiafelhasználásának nagyjából 40%-át az épületek hűtése/fűtése teszi ki, és természetesen a legtöbbjüket fosszilis tüzelőanyagokkal fűtik. Az EU jelenleg tárgyalásokat folytat az épületek korszerűsítésére vonatkozó szabályokról, hogy azok kevesebb energiát használjanak – ez a lépés azt is célozza, hogy az országok gyorsabban leszokjanak az orosz gázról és csökkentsék a háztartások számláit.

A parlamenti bizottság megszavazta azokat a szabályokat, amelyek előírnák, hogy még ebben az évtizedben fel kell újítani minden “G” energiateljesítményű – országonként a legrosszabb 15%-ot jelentő – és a következő legrosszabb “F” minősítésű épületeket.

Az uniós országoknak 2027-ig “E”, 2030-ig pedig “D” osztályúvá kellene felújítaniuk a nem lakáscélú épületeket. A lakóépületek ennél későbbi határidőket követnék: 2030-ig legalább E, 2033-ig pedig legalább D minősítésűeknek kellene lenniük. Ehhez épületek millióit szükséges korszerűsíteni olyan módszerekkel, mint a szigetelés vagy a korszerű, energia-hatékony fűtési rendszerek beépítése.

Fotó: Clean Energy Finance Corporation
Ciarán Cuffe

“Ez egyúttal persze egyfajta növekedési stratégia is Európa gazdasága számára, amely több százezer jó minőségű, helyi munkahelyet teremt az építőiparban, a felújításban és a megújuló iparágakban” – mondta Ciarán Cuffe, a szabályok vezető törvényhozója.

Az EU Parlament 2023. márciusban fog szavazni az előterjesztésről, mielőtt a végleges jogszabályról tárgyalnának az uniós tagállamokkal.

A törvényhozók támogatták a szabályokat az olyan országok ellenállása ellenére, mint Olaszország, amely el akarja halasztani és mentességeket akar nyújtani a felújításokhoz, amelyeket szerinte sem a kormány, sem a lakástulajdonosok nem engedhetnek meg maguknak.

szerk/ford: Tóth János, forrás: reuters 02-09; EU ITRE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Osztrák parlament PEFC tanúsított bútorzata

Következő cikk

Országos Faipari E-learning verseny zajlott



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések