FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Natúrparkok Magyarországon

A sokszínű magyar vidék számtalan kevéssé ismert természeti, táji és kulturális értékkel rendelkezik. Ezek megőrzése és védelme, valamint fenntartható hasznosítása és bemutatása a vidéki térségek alapvető érdeke, sikeres fejlesztésük feltétele. Az ilyen célok megvalósítása érdekében az elmúlt években egyre több natúrpark szerveződött és szerveződik napjainkban is Magyarországon.

A natúrparkok helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködések, amelyeknek célja az érintett tájak természeti és kulturális örökségének a megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő, fenntartható módon történő hasznosítása. Nagyon fontos kiemelni, hogy a natúrparkok az integratív védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva kívánják védeni.

Már itt a tanulmány elején érdemes hangsúlyozni, hogy a natúrparkok szerveződése sok lehetőséget kínál az iskolai oktatás, különösen a természethez kötődő tantárgyak tanítása, valamint a természet- és környezetvédelmi nevelés számára. Ahhoz azonban, hogy a tanárok élhessenek is ezekkel a lehetőségekkel, érdemes a natúrparkokkal kapcsolatos alapvetésekkel megismerkedni.

Natúrparkok Magyarországon

Az elmúlt években hazai natúrparkjaink száma örvendetesen nőtt. 2014 óta – ebben az évben jelent meg a szakmai irányelveket országos szinten rögzítő natúrparki szakmai koncepció – tíz új natúrpark alakult. Jelenleg 17, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik hazánkban.

Névhasználati címmel rendelkező natúrparkok Magyarországon 2022 novemberében szerk. Kiss Gábor

A 328 natúrparki település – az összes hazai település 10,4%-a – érintett területe Magyarország területének 9,7%-ára terjed ki. További térségekben is megkezdődött a natúrparkká válás előkészítése, így az elkövetkező években a natúrparki hálózat további bővülése várható.

Kiss Gábor részletes tanulmánya a GeoMetodikában, a Magyar Földrajzi Társaság szakmódszertani folyóiratában olvasható.

további fejezetek:

– Natúrparkok Európában–A natúrparkok tevékenysége
– Natúrparki tájséták és tudásmegosztó műhelyek, mint jó gyakorlatok
– Natúrparkok létrehozása Magyarországon
– Országos támogatói hálózat
– A natúrparkok és a földrajzoktatás
– A natúrparki iskolák ausztriai modellje
A tanulmány letölthető pdf-formátumban:
Összhang a tájban – Natúrparkok Magyarországon (2,3 MB pdf)

forrás: greenfo; GeoMetodika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőlátogatás szabályai

Következő cikk

Algoritmikus menedzsmentről zajlik egy felmérés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések