FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

STEICO csoport erős évet zárt

A faalapú hőszigetelő-lapok gyártója, a STEICO SE bevétele 2022-ben 14,7%-kal 445,3 millió euróra nőtt. A teljes működési bevétel 18,2%-kal 467,6 millió euróra nőtt. Az EBIT összesen mintegy 63,8 millió euró, az EBIT-ráta mintegy 13,7%.

A STEICO csoport (ISIN DE000A0LR936) olyan piaci környezetben tevékenykedik, amely a mintegy két éve tartó fellendülő kereslet után a normalizálódás szakaszát éli. A (hő)szigetelő falemez termékek most már ismét rövid határidővel elérhetők, ezért a kereskedők és a feldolgozó vállalatok a készleteiket a normális szintre állítják vissza. Ez a fejlemény jellemezte 2022. negyedik negyedévét is. A 2021-es rekordév téli szezonja rendkívüli módon erős volt, azonban a 2022/2023 telén a vásárlói rendelési magatartás visszatért a normális kerékvágásba, a készletszintek csökkentek.

A jelenlegi gyorsított konszolidáció alapján a 2022. évi előzetes bevételek mintegy 445,3 millió EUR-t tesznek ki. Ez mintegy 14,7%-os növekedésnek felel meg (előző év: 388,2 millió €). A STEICO a téli hónapokat most ismét arra használja fel, hogy feltöltse saját készleteit, hogy jól felkészüljön a következő építési szezonra. Az előzetes teljes működési bevétel így összesen 467,5 millió € (előző év: 395,6 millió €), ami 18,2%-os növekedést jelent.

Az eredményt tekintve az előzetes EBIT 63,8 millió euró (előző év: 67,6 millió euró). A teljes működési árbevételhez viszonyított EBIT-ráta 13,7% körüli (előző év: 17,1%), ami megfelel a várakozásoknak. Figyelembe kell azonban venni, hogy a 2022. évi eredményt 11,8 millió euróval csökkentette az EUR/PLN árfolyam-fedezeti ügyletekből eredő negatív, de egyszeri hatás (előző év: +3,4 millió euró). Az ukrajnai háború miatt átmenetileg erős nyomás nehezedett a leértékelődő lengyel zloty-ra. Ennek következtében veszteségek keletkeztek a hosszú távú árfolyam-fedezeti ügyletekből.

A magas infláció, a megnövekedett kamatlábak és az intenzívebb verseny okozta kihívások ellenére a vállalat vezetése pozitívan tekint 2023-ra. Újabb egyszámjegyű, közepes százalékos bevételnövekedést és 12% és 15% közötti EBIT-arányos nyereséghányadot várnak (a teljes működési bevételre vetítve).

A vállalat vezetősége továbbra is meg van győződve arról, hogy az ökológiai építőanyagok iránti kereslet továbbra is dinamikusan növekszik, és 2026-ra 750 millió euró körüli bevételre számít.

A vállalat profilja

A STEICO megújuló nyersanyagokból készült ökológiai építőipari termékeket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A cég a szigetelő faanyagok globális piacvezetője. A STEICO az ökológiai lakásépítés rendszerszolgáltatójaként pozicionálja magát, és az iparágban egyedüli gyártóként olyan integrált faépítési rendszert kínál, amelyben az innovatív faépítési elemek és az ökológiai szigetelőanyag kiegészítik egymást. A rendszer szerkezeti elemeit rétegelt fűrészáru és I-gerendák alkotják. A szigetelőanyagok közé tartoznak a rugalmas és stabil szigetelő fapanelek, a homlokzati szigetelőanyagok, valamint a faanyagrostból és cellulózból készült üreges falszigetelés. Az épülethéj tömítő termékei teszik teljessé az építési rendszert.

A STEICO Csoport egyedülálló termékválasztékot kínál ügyfeleinek a faelemes építéshez szükséges teljes elemek előregyártásáig. A müncheni székhelyű vállalat termékeit új építkezéseknél, valamint tetők, falak, mennyezetek, padlók és homlokzatok felújításánál használják. A STEICO termékei lehetővé teszik a jövőbiztos, egészséges épületek építését, különösen magas életminőséggel és egészséges légkörrel. A STEICO termékei megbízható védelmet nyújtanak a hideg, a meleg és a zaj ellen is, és tartósan javítják az épület energiahatékonyságát.

szerk/ford: Tóth János, forrás: STEICO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országjárás az új KAP támogatások ismertetésére

Következő cikk

15 emeletes fa lakóház épül



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések