FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

0-szén COP26 ház Glasgowban

November 1-11. között nyitja meg ajtaját a COP26 ház a glasgow-i nagyközönség előtt, hogy megmutassa, hogyan segíthetnek a gyönyörű és megfizethető házak a globális éghajlatváltozással kapcsolatos ambíciók teljesítésében. A nulla szén-dioxid-kibocsátású favázas épületet a glasgow-i székhelyű Urban Union építette az ENSZ Klímaváltozási Konferenciájára, és a Beyond Zero Homes fejlesztette ki. A Beyond Zero Homes több mint 20, az lakásépítő szektorban működő szervezetből álló együttműködési csoport, amelynek célja, hogy bemutassa, hogyan lehet szép, megfizethető, egészséges és kényelmes otthonokat kialakítani az egész életciklusuk során minimális környezeti hatással.

Az új helyszínre áttelepített COP26 ház.

A házat kifejezetten úgy tervezték, hogy a BSW Group, az Egyesült Királyságban működő integrált erdészeti vállalkozás által biztosított, saját termesztésű C16 lucfenyőt használják, hogy elkerüljék az importált faanyagot. A ház is természetes anyagok felhasználásával épült, amelyeket különböző szervezetek biztosítanak. Úgy tervezték, hogy több szenet tároljon, mint amennyi az építése során keletkezik, és a magas szigetelési szint miatt csak az év leghidegebb időszakában lesz szüksége fűtésre. Az infravörös panelek a fűtést a tárgyak és az emberek közvetlen melegítésével biztosítják, nem pedig a levegőt fűtik. Ez az alacsony költségű elektromos megoldás az életciklusa végén szinte teljesen újrahasznosítható.

A COP26 házat úgy is tervezték, hogy a végén szétszereljék az anyagok újrafelhasználása vagy újrahasznosítás céljából. Bemutatóként a házat a COP26 után szétszedik és a skóciai Aviemore közelében, megfizethető otthonok fejlesztési programja részeként újjáépítik.

Néhány glasgow-i és edinburghi általános iskolás diákot meghívtak, hogy vezetett túrán ismerkedjenek meg a COP26 házzal, valamint az építőiparban használt anyagokkal és technológiákkal. Lehetőségük lesz részt venni egy versenyen, amelyben újrahasznosított anyagok felhasználásával tervezhetik meg álmaik otthonát, amelyet a Beyond Zero Homes bírál el.

Peter Smith, a Roderick James Architects építésze és passzívház tervezője, aki a COP26 házat tervezte, így nyilatkozott: „Létfontosságú, hogy a most épülő házak valóban fenntarthatóak legyenek, és alacsony szén-dioxid-kibocsátásúak legyenek az építkezés és a használat során. A COP26 házzal azonban be akartam mutatni, hogy a valóban fenntartható, ökológiailag felelős épületek is lehetnek szépek, kényelmesek az életvitelükben, és olcsón megépíthetők helyi alapanyagokból.”

A Beyond Zero Homes tagjai, akik együtt dolgoztak a COP26 House megépítésén: Roderick James Architects, Home Grown Homes, BSW, Robertson Group, Urban Union, MEDITE SMARTPLY, NorDan, National Timber Group, STEICO, Herschel Infrared, Fakro, Paul Heat Recovery, RothoBlaas, Ultimate Insulation, Ecomerchant, Circular Ecology, David Narro Associates, Roddy Clarke, IES, Radiator Digital, Orluna, Rainclear, Glenalmond Timber és Scottish Forestry.

Forrás: Scottish Construction Now / panelsandfurnitureasia.com

Kapcsolódó:

Még szeptemberi ismertetés ugyanerről a projektről a cicular ecology honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Amszterdam: új döntés a fából készülő épületekre

Következő cikk

A Scania és az SCA létrehozzák az első elektromos 80 tonnás, faanyag szállító kamiont



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések