FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

15 emeletes fa lakóház épül

képek: TervLap

Új városrész épül Finnország ötödik legnagyobb városában, a 210 ezer lakosú Ouluban, az Észak-Pohjanmaa tartomány központjában, ez ad majd otthont a 2025-ös Oulu Lakásvásárnak (Asuntomessu) is. Hartaanselänranta városrészt körülbelül kétezer lakosra tervezik.

Oulu városa, a SAFA, a finn építész szövetség, az Oulu Lakásvásár és a Környezetvédelmi Minisztérium faépítési programja hirdette meg a pályázatot egy 15 emeletes fa lakóház tervezésére és kivitelezésére. A szigorú feltételek miatt végül csak egy pályázat érkezett, ezt azonban magas színvonala miatt a zsűri továbbfejlesztésre javasolta.

A győztes pályamunka neve: Puukruunu (fa korona – korona, mint fejdísz)
Tervező: Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Kivitelező: Puurakentajat Group Oy

A zsűri értékelése szerint az épület illeszkedik a környezetbe. A ház messziről is jól felismerhető, és kiemeli a hely jellegzetességeit közelről és távolról egyaránt. A letisztult és magabiztos homlokzati kezelés méltóságot kölcsönöz a magas épületnek masszív vázszerkezetével. A zsűri különösen méltatta az épület vízszintes felosztását két tömegre, ezzel megtörve a homlokzat monotonitását. Valamint kiemelték a lakások magas szintű tervezését is.

Amikor a lakóház fölépül, a legmagasabb fa lakóépületet lesz Finnországban. Jelenleg a Joensuuban álló diákszálló, a Lighthouse a legmagasabb fa lakóház, ez 13 emeletes.

Lighthouse Joensuu

forrás: TervLap 02-07

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

STEICO csoport erős évet zárt

Következő cikk

Európai papíripar 2022.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések